Bill Gates har all rätt att se chockad ut av den senaste rapporten från Oxfam.
1 av 4
Bill Gates har all rätt att se chockad ut av den senaste rapporten från Oxfam. - Foto: TT BILD/Pixabay
Många av oss har nog svårt att få slantarna att räcka till innan månadens slut.
2 av 4
Många av oss har nog svårt att få slantarna att räcka till innan månadens slut. - Foto: Pixabay
Men Bill Gates, grundare av Microsoft, kan inom 25 år bli världens första biljonär.
3 av 4
Men Bill Gates, grundare av Microsoft, kan inom 25 år bli världens första biljonär. - Foto: TT BILD
Som tur är så gör just Bill Gates väldigt mycket för olika välgörenhetsprojekt runt om i världen, till skillnad från andra rikingar som tar sig fram genom skattesmitning och dumpning av löner.
4 av 4
Som tur är så gör just Bill Gates väldigt mycket för olika välgörenhetsprojekt runt om i världen, till skillnad från andra rikingar som tar sig fram genom skattesmitning och dumpning av löner. - Foto: TT BILD

Då kan Bill Gates slå rekord – så mycket pengar har ingen tidigare haft

En biljard kronor är så mycket pengar att det knappt går att föreställa sig. Nu är Bill Gates nära att bli "världens första biljonär".


Förra året bröt Harrison Ford benet under inspelningen av den nya Star Wars-rullen. Skadeståndet han kammade hem klockade in på saftiga 17,2 miljoner kronor.

Om du tycker den slanten skulle sitta bra på kontot, så är det inget mot vad Microsofts grundare Bill Gates kan skryta med på sitt kontoutdrag.

Han har varit världens rikaste man nästan varje år sedan 1995, med bland annat Sveriges egen Ikea-kung Ingvar Kamprad flåsandes i nacken.

Nu verkar det som Bill Gates dessutom kommer slå ett obegripligt galet världsrekord i att vara rik. Inom de närmaste 25 åren kommer han nämligen med största sannolikhet att bli världens första dollarbiljonär.

En biljon är alltså 1 000 000 000 000 kronor.

Det kan vara en siffra som är svår att få grepp om. Som jämförelse kan du tänka dig att du måste försöka göra av med 8,7 miljoner kronor varje dag. I hela 2 730 år.

Nyligen släppte Oxfam en ny rapport "An economy for the 99 percent" som visar att gapet mellan jordens rika och fattiga människor är större än väntat.

Det visade sig nämligen att åtta personer äger lika mycket som den fattigaste hälften av jordens befolkning.

Här i Sverige är medelårsinkomsten 261 038 kronor före skatt, enligt SCB:s mätningar för 2015. Men situationen är betydligt mer alarmerande än så för den större delen av jordens befolkning.

Oxfams rapport visar hur storföretag och jordens rikaste människor gör den ekonomiska ojämlikheten ännu värre genom att vara skattesmitare, betala ut låga löner och använder sin makt för att påverka politik.

– Det är obscent att stor del av tillgångarna kontrolleras av så få när en av tio människor lever på mindre än två dollar per dag. Ojämlikhet försvårar fattigdomsbekämpningen och skapar instabilitet, säger Robert Höglund kommunikationschef för Oxfam i Sverige i ett uttalande på deras hemsida.

Om det här känns deppigt så kan det i alla fall finnas någon slags tröst i att Bill Gates trots allt redan 2010 hade spenderat över 174 miljarder kronor av sin förmögenhet på välgörenhet. Här har du nio supertips på saker du borde göra för att bli riktigt rik under 2017.

Glöm inte att ladda ner vår app för de senaste nyheterna.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du gott om pengar?
Tack för din röst!