Fredag 25 Jun
Stockholm

Här är den nya rikssvenskan – och vi har aldrig hört något liknande

Är du trött på att nästan alla som pratar i program i radio och TV låter likadant? Grattis, nu lanseras nämligen en helt ny rikssvenska.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

"Ljud är med och formar hur vi ser på varandra. När alla röster inte är representerade får vi en skev uppfattning om vilka som ska få höras i vårt samhälle, i våra fikarum eller på våra arbetsplatser."

Det menar Lernia, som har genomfört en studie i samarbete med Europakommissionen på hur svenskar uppfattar olika dialekter och brytningar.

Faktum är att en kanadensisk studie tidigare visat att din hjärna faktiskt gör dig till rasist omedvetet när du hör olika dialekter eller språk.

Nu lanserar Lernia "den nya rikssvenskan".

Rikssvenska kallas den typ av svenska som uppfattas som neutral och inte kan kopplas till en bestämd del av landet där en viss dialekt talas.

Men förmodligen finns det ingen svenska som är helt neutral. Däremot brukar rikssvenska ses som ett sätt att prata som är tydligt och inte innehåller några dialektala ord.

Det är ofta det vi är vana vid att höra i tv och radio, även om fler dialekter har fått ta plats på senare år.

Studien som Lernia har genomfört visade att hela 72 procent av deltagarna i studien trodde att en arbetssökandes sätt att tala är det som kan vara till störst nackdel vid en arbetsintervju, om valet står mellan två personer med samma yrkeskunskaper och kvalifikationer.

Genom att spela in människor från olika bakgrund, ålder, kön, utbildning, etnicitet och geografiska områden och sedan mixa ihop alla röster så har de fått fram en helt ny röstprototyp.

Sen har en erfaren skådespelare fått lära sig att prata som den prototypen, på ett sätt som då alltså ska symbolisera en helt ny typ av rikssvenska.

Nu erbjuds företag och organisationer att använda sig av den nya rikssvenskan.

Från och med februari används den nya rikssvenskan vid dagliga utrop och meddelanden på Stockholms universitetsbibliotek och i Scouternas telefonväxel.

Är du nyfiken på hur den här nya spännande rikssvenskan faktiskt låter? Kolla in videoklippet längst upp i artikeln.

Här kan du se hur det såg ut när komikern Robert Gustavsson nailade alla svenska dialekter i ett svep. Hur bra koll har du egentligen på stockholmsdialekten? Det kan du testa här.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

Vill du lära dig den nya rikssvenskan?
Tack för din röst!
Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela