Söndag 4 Dec
Stockholm

Experten: Så farligt är det att amma om du har piercat bröstet

Hur blir det egentligen med amningen om du piercat brösten?
1 av 3
Hur blir det egentligen med amningen om du piercat brösten?. Foto: https://www.instagram.com/p/BM9zcARjV-z/?hl=en/TT
Nyheter24 bestämde sig för att gå till botten med det.
2 av 3
Nyheter24 bestämde sig för att gå till botten med det. Foto: TT
Och ringde två experter.
3 av 3
Och ringde två experter. Foto: Pixabay

​Funderar du på att pierca bröstvårtan, eller har du redan en piercing men funderar på att skaffa barn? Då borde du läsa det här.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är riktigt snyggt med en piercing i bröstvårtan, men kan det innebära problem när du fött barn? Det är nog en fråga som många ställer sig som fortfarande funderar på att skaffa, eller redan har, en bröstpiercing.

Många har nog hört rykten om att det inte går att amma ordentligt om det är så att man gjort en piercing i bröstvårtan, men stämmer det här verkligen?

Nyheter24 bestämde sig för att gå till botten med det här ryktet en gång för alla och ringde både en piercare och en barnmorska för att höra vad de hade att säga om saken.

Kan det bli problem med amningen om en har piercat i bröstvårtan?

– Nej, det finns mellan sju och 15 mjölkkanaler i bröstvårtan. En piercing täpper möjligen igen två eller tre av dessa. Sedan finns det väl alltid risker med att bryta huden, en piercing är ju en form av kontrollerad ärrvävnad, men jag har aldrig stött på någon som fått komplikationer under de 20 år jag arbetat som piercare, säger ChaiCALM Bodymodification i Stockholm.

Helen Elden, docent i reproduktion och prenatal hälsa, samt barnmorska sedan 30 år, har samma uppfattning.

– Jag har pratat med flera personer på min arbetsplats och ingen av dem har uppfattningen att det ska vara något problem, säger hon.

– Några av dem har stött på mammor som klagat på att det sprutat ut lite på sidan, men de är ovanligt. Det finns många mjölkgångar i bröstet så det brukar inte skapa några problem. Däremot kan många uppfatta att det är obehagligt att ha piercingen i under graviditeten och tar därför ur den, tillägger hon.

Hon vill dock tillägga att hon inte rekommenderar att någon kvinna piercar sina bröstvårtor, vare sig de är gravida eller ej, men att kvinnor förstås får bestämma över sina egna kroppar.

Så ska en tro experterna så är det alltså inga som helst problem att smycka sina bröstvårtor lite extra – så om du tänkt över det ordentligt är det bara att köra!

Nyheter24 har tidigare skrivit om fem anledningar till varför sperma är nyttigt och den nya "appen" som ska göra dig bäst på oralsex.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du en piercing?
Tack för din röst!
Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.