Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Får du panik när folk smaskar? Då kan det vara något fel med dig

- 04/02/2017, 22:45 -

Känner du dig äcklad när folk smackar eller tuggar, då kan det vara så att din hjärna inte är som alla andras.

Många kanske tycker det är störande att höra andra människor tugga eller smaska när de äter, men det finns faktiskt de som verkligen har en fobi för det.

Fobin kallas för misofoni och gör att personerna verkligen känner starka äckelkänslor när de hör dessa ljud.

Nu har forskare kommit fram till att personer som har denna fobi faktiskt har en annorlunda hjärnuppbyggnad än andra, skriver Metro UK.

Doktor Sukhbinder Kumar, vid Institute of Neuroscience på Newcastle University och hans forskargrupp har hittat att personer med misofoni har en annorlunda uppbyggnad av frontalloben, vilket visar att fobin faktiskt beror på något fysiskt, något forskarvärlden tidigare varit skeptiska till.

När personer med misofoni hörde de ljud som forskarna kallar för "trigger ljud" förändrades deras hjärnaktivitet. De upplevde också svettningar och högre hjärtrytm när de hörde ljuden.

Forskarna hoppas nu att läkare världen över kommer ta personer med fobin, som alltså är en form av sjukdom, på större allvar, skriver Metro UK.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att forskare kommit fram till att hjärnan krymper om du använder mobilen mycket och vad som händer med hjärnan om du tar en selfie varje dag.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.