När är det bäst att ha sex för första gången?
1 av 3
När är det bäst att ha sex för första gången? - Foto: TT/Shutterstock
Forskare har försökt att svara på den frågan.
2 av 3
Forskare har försökt att svara på den frågan. - Foto: TT
Men självklart är det upp till var och en hur man gör i en relation.
3 av 3
Men självklart är det upp till var och en hur man gör i en relation. - Foto: Pixabay/TT

Forskare: Så länge ska ni vänta med att ha sex för att relationen ska hålla

När är det egentligen bäst att börja vara intima i en relation? Svaret på den frågan är lite komplicerat – men här är det.


Har du och din partner inte haft sex med varandra än? Går du runt och tänker på när det egentligen är som bäst att ha sex med varandra för första gången? Då är du nog inte ensam.

För när är det egentligen bäst att börja vara intima i en relation? Svaret på den frågan är lite komplicerat.

En av anledningar till varför det är så svårt att veta när det är bäst är för att det har inte gjorts så mycket forskning runt just den specifika frågan. Plus att de studier som har gjort har varit väldigt specifika – främst på kvinnor och män som går på college eller gifta heterosexuella par.

Få studier har tittat på hur relationen är baserat på när paret hade sex för första gången. Det som finns är även något motstridiga.

I början av 2000-talet utförde professor Sandra Metts vid Illinois State Universitet en studie för att ta reda på om det hade någon känslomässig koppling. Att säga ”jag älskar dig” innan sex kan ha en positiv inverkan på hur förhållandet skulle bli.

De nästan 300 män och kvinnor på college som var med i studien tyckte iallafall det.

Metts fick fram att par som hade haft sex innan de sagt ”jag älskar dig” menade att det hade haft en negativ påverkan.

Även om det inte visar så tydligt när det är som bäst att ha sex första gången så visade studien en del klassiska steg man bör göra med sin partner innan man har sex.

Som att lära känna varandra, ha sin första kyss och sedan vara engagerade. Att ha ett känslomässigt band är en av de viktigaste sakerna i en relation, det berättade psykoterapeuten Toni Coleman från Washington DC för Business Indier för två år sedan, skriver Independent.

Att ha en bra kommunikation och förstå vart relationen är på väg hjälper också till att göra den bättre, sade hon och refererade till sina professionella erfarenheter efter att ha jobbat med singelkvinnor och män.

– Det viktigaste är att ni både är överens om att inte pressa varandra. Var säker på att personen är bekväm, sade psykoterapeuten Barton Goldsmith till tidningen

Så med andra ord är det bra att vänta iallafall ett tag tills ni åtminstone känner varandra och vet vad ni vill med relationen.

Men forskarna är inte helt eniga. Här är tre förslag på hur länge olika forskarna menar att man ska vänta med sex:

1. Vänta så länge som möjligt

2010 så utfördes en studie av Dean Busby på Brigham Young University som antydde att desto längre du skjuter upp att ha sex desto stabilare och tillfredställande kommer er relation att bli.

2. Vänta några månader

Enligt Colemans erfarenheter baserat på studier så är tre månader eller när ni inte längre är ”nykära” då det är bäst att ha sex för första gången.

3. Vänta några veckor

Goldsmith håller dock inte med om att man ska vänta några månader. Utan menar att det är för länge att vänta i månader. Enligt en studie från 2012 så krävs det att vi totalt har tillbringat 36 timmar tillsammans, skriver Independent.

Men självklart är det upp till var och en hur man gör i en relation.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Väntade du ett tag med att ha sex med din partner?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.