Söndag 26 Jun
Stockholm

De här är de 9 smutsigaste sakerna på kontoret

Ditt kontor är verkligen inte ett av de renaste ställena på jorden.
1 av 10
Ditt kontor är verkligen inte ett av de renaste ställena på jorden. Foto: Pixabay/TT
Bland annat vattenbehållaren…
2 av 10
Bland annat vattenbehållaren…. Foto: TT
… kylen…
3 av 10
… kylen…. Foto: TT
… mikron…
4 av 10
… mikron…. Foto: TT
… tvålpumpen…
5 av 10
… tvålpumpen…. Foto: TT
… skrivbordet…
6 av 10
… skrivbordet…. Foto: TT
… tangentbordet…
7 av 10
… tangentbordet…. Foto: Pixabay
… datormusen…
8 av 10
… datormusen…. Foto: TT
… kopiatorn…
9 av 10
… kopiatorn…. Foto: TT
… och hörlurarna är alla riktiga bakteriehärdar.
10 av 10
… och hörlurarna är alla riktiga bakteriehärdar. Foto: Pixabay

Det finns verkligen riktigt äckliga saker på kontoret, och det är antagligen saker du kommer i kontakt med varje dag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Många av oss brukar nog försöka hålla det rent och snyggt hemma hos oss själva, men få av oss lägger nog ner samma tanke och tid på den andra platsen där vi spenderar mest tid – jobbet.

Det visar sig nämligen att de flesta kontor är en riktigt smutsig plats, i alla fall efter att ett brittiskt städföretag undersökt hur smutsigt ett vanligt kontor faktiskt är, skriver Cosmopolitan.

Och de nio smutsigaste platserna på jobbet är:

1. Vattenmaskinen

Bildkälla: TT

Det är alltid mysigt att ta sig en sväng förbi vattenmaskinen, om det finns en sådan, för att snacka lite med en kollega. Men det är också en plats där bakterier frodas. På kranen på vattenmaskinen så fanns hela 2,7 miljoner bakterier per kvadrat-tum, vilket motsvarar ungefär 6,5 kvadratcentimeter.

2. Kontorskylen

Bildkälla: TT

Bakterier älskar att mysa med några dagar gamla mackor och mjölk som ingen vet när den gick ut längre. Riktlinjerna är att en kontorskyl egentligen borde rensas varannan dag, speciellt när en vanlig kyl i genomsnitt innehåller 7 850 bakteriekolonier per kvadratcentimeter.

3. Mikrovågsugnen

Bildkälla: TT

Beroende på hur stort ditt kontor är så kan mikrovågsugnen användas upp till 30 gånger per dag. Det gör att det skapas en salig blandning av både kött och grönsakspartiklar i den, vilket är en perfekt plats för bakterier att föröka sig. Kombinerat med värmen och fukten från maten så kan det komma att utgöra en riktig hälsofara om mikron inte rengörs regelbundet.

4. Tvålpumpen

Bildkälla: TT

Efter att du tagit en liten toalettpaus på jobbet och ska tvätta händerna så står du inför en riktig bakteriebomb. En undersökning gjord i USA visade nämligen att en fjärdedel av alla tvålpumpar på arbetsplatser hade spår av avföringsbakterier på sig. Så se till att tvätta händerna noga efter att du tagit tvål.

5. Ditt skrivbord

Bildkälla: TT

Ett vanlig kontorsskrivbord innehåller i snitt 10 miljoner bakterier, vilket är 400 gånger mer än en vanlig toalettsits. För att undvika att ditt skrivbord blir en riktig bakteriehärd kan det vara en bra idé att en gång i veckan torka av det med en bakteriedödande spray.

6. Ditt tangentbord

Bildkälla: Pixabay

Det är ganska välkänt vid det här laget att tangentbord är en riktigt perfekt plats för bakterier. Och det blir ju ännu värre när du trycker ner varje tangent flera gånger under åtta timmar. Allt från matrester, svett, död hud och annat mysigt som finns på händerna fastnar direkt på tangenterna. På tangentbord finns i snitt 3 295 bakterier per kvadrat-tum. Så se till att torka av tangentbordet veckovis också.

7. Din datormus

Bildkälla: TT

Samma sak med din datormus som med tangentbordet, eftersom du garanterat lägger handen där ett hundratal gånger per arbetsdag. 10 procent av kontorsarbetare säger dessutom att de aldrig rengör sin mus. En datormus på ett vanligt kontor kan innehålla mer än 1 676 bakterier per kvadrat-tum, det är bara en bråkdel av vad en toalettsits har.

8. Kopiatorn

Bildkälla: TT

En kontorskopiator kan vidröras mer än 300 gånger per dag när alla kollegor försöker få ut sina papper, vilket så klart gör att det samlas en hel del bakterier. Det är främst displayen eller knapparna det handlar om i det här fallet. Men det kan vara en bra idé att torka av dessa med en trasa inför varje användning.

9. Ditt headset eller hörlurar

Bildkälla: Pixabay

Det är inte ovanligt att kollegor lånar varandras headset, speciellt om du arbetar inom telemarketing. Men det kan vara smart att faktiskt ha ditt eget eftersom bakterier sprids som vinden med hjälp av hårfibrer, öronvax och svett. Det kan hjälpa till allt skapa allt från hudirritation till att sprida löss. Efter bara en timmes användning kan antalet bakterier ha ökat 700 gånger om, skriver Cosmopolitan.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att "blodet" i ditt kött inte är vad du tror det är och hur mycket bakterier och snusk du får på dig när du tankar bilen.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Brukar du städa din kontorsplats?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.