Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Känner du till symptomen för tampongsjukan?

Att veta olikheten mellan att vara drabbad av tampongsjukan och bara ha influensa kan betyda skillnaden mellan liv och död.

Tampongsjukan är en extremt ovanlig sjukdom.

Men den kan även vara otroligt allvarlig om personen inte får vård snabbt.

Ett av symptomen är hög feber.

Tampongsjukan, eller toxic shock syndrome, är ett extremt ovanligt sjukdomstillstånd som uppstår genom en bakteriell infektion. Bakterierna utsöndrar ett gift som gör att blodtrycket sjunker snabbt, vilket i sin tur leder till att kroppens vävnad inte får tillräckligt med syre, skriver Vårdguiden.

Sjukdomen kallas för tampongsjukan eftersom den ofta kan drabba just personer som använder tamponger. Nyheter24 har bland annat skrivit om Katrina som bara var timmar från döden på grund av en tampong.

Den bakterie som oftast orsakar infektionen är gula stafylokocker. Bakterierna återfinns redan på mellan varannan och var tredje person, och i de flesta fall är de helt ofarliga, skriver Refinery 29.

Bildkälla: TT

Men om bakterierna börjar producera gift kan en person snabbt drabbas av sjukdomen. Tillståndet kan då bli väldigt allvarlig, och i värsta fall kan den leda till döden. Men vad är symptomen?

Först och främst är det vanligt att drabbas av feber, ofta över 39 grader. Man kan även drabbas av influensaliknande symptom så som ont i huvudet, musklerna eller halsen samt hosta.

Utöver det kan man även få hudrodnad, röda ögon eller tunga och det kan kännas lite som när man blivit bränd i solen. Kräkningar och diarré är inte heller ovanligt.

Bildkälla: TT

Att ha yrsel, svimma, känna sig förvirrad eller slö är också symptom att se upp för. Och använder du en tampong så kan det även komma illaluktande flytningar, och så klart ska tampongen tas ut direkt i sådana fall, skriver Refinery 29.

Sjukdomen är dock ytterst ovanlig, med runt 40 fall om året när det var som flest i Storbritannien.

Känner du igen några eller flera av de här symptomen är det en bra idé att ringa Vårdguiden på 1177 och är du i behov av akut hjälp så ring 112.

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur farligt det är att glömma att ta ut sin tampong och hur mycket det egentligen kostar för en kvinna att ha mens.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du haft tampongsjukan?

Mer:

Glömde tampong inne i flera dagar – var nära att dö