Vilken tandkräm du använder kan påverka dina tänder.
1 av 3
Vilken tandkräm du använder kan påverka dina tänder. - Foto: Pixabay/TT
Men kan det göra dina tänder vitare?
2 av 3
Men kan det göra dina tänder vitare? - Foto: Pixabay
Nu har vi fått svar på det.
3 av 3
Nu har vi fått svar på det. - Foto: TT

Använder du tandkräm som ska göra tänderna vitare? Då har vi dåliga nyheter

Det kan vara lockande att använda tandkräm som lovar dig vitare tänder, men det kan faktiskt vara en dålig idé enligt en ny studie.


Vem vill inte ha vitare tänder? Att ha en mun som ser fräsch ut med ett bländande vitt leende är något som många gärna lägger mycket pengar på att få.

En av många produkter som utlovar vitare tänder är så kallade "whitening"-tandkrämer som går att köpa i de flesta mataffärer. Men fungerar de verkligen?

Enligt danska konsumentrådgivnings-rådet Tænk så verkar det tyvärr inte så. De gjorde ett test med några av de största och vanligaste "whitening"-tandkrämerna, och det visade sig att de förvisso gjorde tänderna renare, skriver BT.

Men inget i testet visade att de faktiskt påverkade vitheten på tänderna mer än en vanlig tandkräm.

– Den tandkräm som lovade att göra tänderna vitare var i vårt test inte bättre på att bleka tänderna än vanlig tandkräm utan "whitening". Om vi såg en effekt så var den väldigt liten hos de 30 testpersonerna, så slutsatsen blir att det inte spelar någon roll att välja "whitening"-tandkräm om det är vitare tänder man är ute efter, säger Stine Müller på Tænk.

Istället visade det sig att det faktiskt kan finnas en riktigt dålig bieffekt av att använda tandkräm som säger sig göra tänderna vitare.

Den kan nämligen slita mer på tändernas emalj än vanlig tandkräm, enligt konsumentrådet. Detta på grund av det höga innehållet av slipmedel i tandkrämen, skriver BT.

Nyheter24 har tidigare skrivit om varför det är en liten fyrkant på baksidan av tandkrämstuben och den riktigt viktiga anledningen till varför du måste byta din tandborste ofta.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kosttillskott återkallades – flera döda

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.