Använder du tandkräm som ska göra tänderna vitare? Då har vi dåliga nyheter

- 22/02/2017, 18:58 -
Vilken tandkräm du använder kan påverka dina tänder.
1 av 3

Vilken tandkräm du använder kan påverka dina tänder.

Pixabay/TT

Men kan det göra dina tänder vitare?
2 av 3

Men kan det göra dina tänder vitare?

Pixabay

Nu har vi fått svar på det.
3 av 3

Nu har vi fått svar på det.

TT

Det kan vara lockande att använda tandkräm som lovar dig vitare tänder, men det kan faktiskt vara en dålig idé enligt en ny studie.

Vem vill inte ha vitare tänder? Att ha en mun som ser fräsch ut med ett bländande vitt leende är något som många gärna lägger mycket pengar på att få.

En av många produkter som utlovar vitare tänder är så kallade "whitening"-tandkrämer som går att köpa i de flesta mataffärer. Men fungerar de verkligen?

Enligt danska konsumentrådgivnings-rådet Tænk så verkar det tyvärr inte så. De gjorde ett test med några av de största och vanligaste "whitening"-tandkrämerna, och det visade sig att de förvisso gjorde tänderna renare, skriver BT.

Men inget i testet visade att de faktiskt påverkade vitheten på tänderna mer än en vanlig tandkräm.

– Den tandkräm som lovade att göra tänderna vitare var i vårt test inte bättre på att bleka tänderna än vanlig tandkräm utan "whitening". Om vi såg en effekt så var den väldigt liten hos de 30 testpersonerna, så slutsatsen blir att det inte spelar någon roll att välja "whitening"-tandkräm om det är vitare tänder man är ute efter, säger Stine Müller på Tænk.

Istället visade det sig att det faktiskt kan finnas en riktigt dålig bieffekt av att använda tandkräm som säger sig göra tänderna vitare.

Den kan nämligen slita mer på tändernas emalj än vanlig tandkräm, enligt konsumentrådet. Detta på grund av det höga innehållet av slipmedel i tandkrämen, skriver BT.

Nyheter24 har tidigare skrivit om varför det är en liten fyrkant på baksidan av tandkrämstuben och den riktigt viktiga anledningen till varför du måste byta din tandborste ofta.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.