Katter kan bli dräktiga medan de redan är dräktiga. Visste du att samma sak kan hända även människor?
1 av 6
Katter kan bli dräktiga medan de redan är dräktiga. Visste du att samma sak kan hända även människor? - Foto: Pixabay
Tillståndet kallas för "superfetation" på engelska.
2 av 6
Tillståndet kallas för "superfetation" på engelska. - Foto: Pixabay
Det innebär att två barn som föds samtidigt faktiskt kan ha kommit till vid olika befruktningstillfällen.
3 av 6
Det innebär att två barn som föds samtidigt faktiskt kan ha kommit till vid olika befruktningstillfällen. - Foto: Pixabay
Barnen är alltså inte tvillingar trots att de föds samtidigt.
4 av 6
Barnen är alltså inte tvillingar trots att de föds samtidigt. - Foto: Pixabay
Men det är oerhört sällsynt att det här inträffar.
5 av 6
Men det är oerhört sällsynt att det här inträffar. - Foto: Pixabay
Faktum är att det bara finns tio dokumenterade fall av "superfetation". Så sexa loss nu så mycket (eller lite) du känner för under graviditeten, utan att oroa dig för dubbelbefruktning.
6 av 6
Faktum är att det bara finns tio dokumenterade fall av "superfetation". Så sexa loss nu så mycket (eller lite) du känner för under graviditeten, utan att oroa dig för dubbelbefruktning. - Foto: Pixabay

Jo, det går faktiskt att bli gravid igen – samtidigt som du redan är gravid

Det är tydligen inte bara katter som kan lyckas bli på smällen flera gånger under samma graviditet.


Att en katt kan vara dräktig med små gulliga kattungar samtidigt, med hjälp av flera hankatters sperma och vid olika tillfällen, det är inget nytt.

Men kan samma sak hända människor?

Det vill säga, är det möjligt att vara gravid med två foster i magen samtidigt, som har blivit till vid olika tillfällen?

Den frågan ställdes nyligen i New York Times och svaret är faktiskt att ja, det händer.

Bildkälla

Men det är helt klart ovanligt. Tillståndet, som kallas "superfetation" på engelska, inträffar om äggstocken skulle råka släppa ifrån sig ett ägg trots att kroppen faktiskt redan är gravid.

Det brukar däremot inte hända, eftersom att de hormonella och fysiska förändringarna i kroppen stoppar äggstockarna från att släppa ifrån sig ägg under graviditeten och i många fall också ett tag efter förlossningen.

Skulle det ändå hända att ett ägg släpps och ägget dessutom blir befruktat, så är det stor risk för att graviditeten resulterar i en för tidig förlossning.

Tack och lov är det väldigt sällsynt att den här typen av "superbefruktning" uppstår hos människor. År 2008 fanns bara 10 dokumenterade fall av tillståndet.

Bildkälla

Med andra ord kan du nog sexa loss ordentligt under graviditeten utan att oroa dig över att bli befruktad igen.

I åtminstone ett fall så har en graviditet av det här slaget slutat riktigt lyckligt. Nyheter24 har tidigare skrivit om Kate och Peter Hill från Brisbane i Australien – och deras tvillingar Charlotte och Olivia som föddes samtidigt, men blev till med tio dagars mellanrum.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Visste du att det här kan hända människor?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.