En amerikansk studie visar att 90-talisterna är farligast bakom ratten.
1 av 4
En amerikansk studie visar att 90-talisterna är farligast bakom ratten. - Foto: TT
59 procent menar att det är okej att använda telefonen.
2 av 4
59 procent menar att det är okej att använda telefonen. - Foto: TT
Även i Sverige har det blivit ett större problem att folk använder telefoner i trafiken.
3 av 4
Även i Sverige har det blivit ett större problem att folk använder telefoner i trafiken. - Foto: TT
I alla åldersgrupper.
4 av 4
I alla åldersgrupper. - Foto: TT

Undersökning: 90-talisterna är sämst på att köra bil

Enligt en amerikansk studie är 90-talisterna sämst på att köra bil. Nästan nio av tio i åldrarna 19 till 24 har ett riskabelt beteende på vägarna.


90-talisterna är farligast bakom ratten, det visar en amerikansk studie som gjordes av trafiksäkerhetsorganisationen The AAA Foundation for Traffic Safety.

59 procent anser bland annat att det är okej att till exempel skicka ett sms samtidigt som de kör bil. Studien visade att nästan nio av tio i åldrarna 19 till 24 har ett riskabelt beteende på vägarna, skriver USA Today.

Men även i Sverige har det blivit ett större problem att folk använder sina telefoner i trafiken, hos alla åldersgrupper.

Men hos unga personer är risktagandet större men det finns också skillnader där.

– De som tar risker i trafiken har en lösare relation till sina föräldrar, är inte lika engagerade i organiserade aktiviteter på fritiden och trivs mindre bra i skolan, säger Sonja Forward som är forskare på Statens väg- och transportforskningsinstitut, skriver Dagens Nyheter via TT.

De senaste åren har de uppstått ett nytt problem bland unga förare enligt Berit Johansson som förbundsordförande på Sveriges trafikskolors riksförbund.

– Eleverna är extremt vana vid att hela tiden använda mobilen. De använder den på bussen, i bilen och sen kör de själva och tar med sig sitt beteende där också utan att närmare reflektera över risker, säger hon, skriver Dagens Nyheter via TT.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
Bil
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du körkort?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.