Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
64
reaktioner idag

Här är anledningen till att du får ont i håret när du haft tofs

Många har nog känt att det gjort ont i hårbottnen efter att man haft håret uppsatt i tofs. Men varför gör det egentligen så ont?

Många känner nog igen känslan av att det gör ont att släppa ner håret från en uppsättning.

Men varför gör det så ont?

Och är det farligt?

Det är nog många som känner igen känslan när man släpper ner håret efter att ha haft det uppsatt i en hel dag. Det känns ofta väldigt märkligt och kan göra riktigt ont.

Men varför gör det egentligen så ont?

Enligt dermatologen Angela Lamb så är det nervändarna i hårsäckarna som orsakar smärtan, snarare än håret i sig.

– Hårsäckar är några av de första känselrecepetorer vi har. Din hårbotten är en hel komponent av ditt nervsystem, så när du sätter upp håret så skapas tryck på hårsäckarnas nervändar. Och när det utsätts för det under en lång tid blir de ömma, förklarar Lamb för Huffington Post.

Bildkälla: Pixabay

Dermatologen Jessica Wu förklarar också att det kan bero på att du blivit van vid att ha ditt hår i en viss position.

– Nervändarna kan bli vana vid att vara i en viss position och när du tar ner håret så stimuleras nervändarna igen, vilket gör din hårbotten mer känslig, säger hon.

Det här låter ju inte så farligt kanske, men det finns faktiskt negativa bieffekter av att ha håret uppsatt för mycket. Bland annat kan det leda till traction alopecia, alltså håravfall på grund av att att håruppsättningen drar och sliter på håret.

Det kan också resultera i att ditt hår blir tunnare eller börja gå av. Men det finns ett knep som gör att du slipper oroa dig för oönskat håravfall om du är en person som gärna har håret uppsatt.

– Ha inte samma uppsättning varje dag. Variera mellan knut, tofs och flätor. Och försök låta håret vila minst en dag i veckan, säger säger Angela Lamb till Huffington Post.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du haft ont i håret?

Mer:

Snigelslem, skonsam hudvård och lyster – här är allt du behöver veta om K-beauty