Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
13 668
reaktioner idag

25 saker du aldrig ska ha i kylskåpet

Enligt matsajten Healthy Leo ska du inte ha dessa produkter i ditt kylskåp om du vill få ut det bästa av matvarorna.

Avokado och banan är två av sakerna du ej bör ha i kylskåpet

Vitlök är en av det sakerna du ska hålla utanför ditt kylskåp

Ingen vill väl ha mögliga och smaklösa tomater? Tänkte väl det. Håll det då utanför ditt kylskåp.

Persikor, kiwi, mango och liknande frukt vill inte vara i ditt kylskåp för att må bäst.

Den amerikanska matsajten Healthy Leo har gjort en sammanställning av de matvaror du inte ska ha i ditt kylskåp.

De har samlat information från olika amerikanska matstudier som gjorts. Så vill du att din mat ska bevara smak och form på bästa sätt bör du följa dessa råd.

Här är listan på de 25 saker du inte ska ha i ditt kylskåp:

1. Vitlök

Den gror i kylskåpet, tillslut möglar den och blir som gummi.

2. Avokado

Är det inte en mogen avokado skall den inte vara i kylskåpet, kylan stannar upp mognadsprocessen.

3. Lök

Blir mögliga och mjuka i kylskåpet vilket inte är så trevligt.

4. Potatis

Kylskåpets kyla omvandlar stärkelsen i potatisen till socker.

5. Bananer

Fukten och mörkret i kylskåpet framkallar röta och bananen tappar smak. Mognadsprocessen stannar också upp.

6. Bröd

Torkas ut snabbare i kylskåpet och ändrar då konsistens.

7. Kaffe

Kaffe behöver svalt, torrt och mörkt för att behålla smak och färskhet.

8. Tomat

Tomaten förlorar sin smak och mognadsprocessen stannar. Mognaden är det som ger smak och arom.

9. Honung

Att ha honungen i kylskåpet påskyndar sockerkristallisationsprocessen, den blir som deg vilket gör det omöjlig att skopa och använda honungen.

10. Melon

Melonen förlorar sitt betakaroten och antioxidantnivån sänks. Föredrar man dock att äta sin melon kall kan man ställa in den någon timme innan servering.

11. Pumpa

Måste placeras mörkt, kallt och torrt annars ruttnar den.

12. Olivolja

Oljan kondenserar och får en smörliknande densitet, då blir det inte så lätt att ringla över salladen.

13. Basilika

Basilikan vissnar snabbare i kylskåpet och tar lätt smak och doft av andra livsmedel vilket inte är så roligt.

14. Frukt – aprikos, kiwi, persika, plommon, mango eller liknande

Mognadsprocessen stannar och de förlorar sina näringsämnen och tappar i smak i det kalla kylskåpet.

15. Jordnötssmör

Det förvandlas i kylskåpet till att bli hårt som betong och väldigt torrt.

16. Inlagda grönsaker

Mest för att lämna plats i kylskåpet, nivån på konserveringsmedel är så pass hög att den aldrig behöver ta upp plats i ditt kylskåp och kommer hålla smak och form ändå.

17. Ägg

Enligt vissa studier tappar ägget sin naturliga smak och bör därför hållas utanför kylskåpet.

18. Citrusfrukter

Blir lätt kylskadade och får fläckar och tråkigt skal.

19. Gurka

Skalet på gurkan skadas och ruttnar lättare i kylskåpet. Den vill hellre förvaras svalt och torrt, inte kallt och fuktigt.

20. Morötter

Morötterna blir lätt vattenfyllda och ruttnar enklare.

21. Choklad

Man kan uppleva smakförändringar och att chokladen ”vitnar”


22. Pepparfrukter – paprika och chili

Färgen försämras och skalet blir tråkigt, bör hållas svalt och torrt istället.

23. Sylt

Sylten görs med sådana överdrivna mängder konserveringsmedel att du därför inte behöver ha den i kylskåpet, vilket öppnar plats för andra saker.

24. Aubergine

Är väldigt temperaturkänslig och tappar smak och konsistens i kylskåpets temperatur

25. Sötpotatis

Förändraa i strukturen och cellerna, vilket gör att den blir hårdare och svårare att tillaga.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

Har du några av dessa saker i ditt kylskåp?

Mer:

Så gör du en frasig och god fransk plommonpaj