Sover du som dina förfäder?
1 av 3
Sover du som dina förfäder? - Foto: TT
2 av 3
- Foto: TT
3 av 3
- Foto: TT

Experten: Därför sover du på natten – och inte på dagen

Studier visar varför människor klarar av att sova hela natten och att dina sömnproblem kan bero på dina förfäder.


Att få tillräckligt med sömn är en viktig del av din hälsa och välbefinnande. Det kan hjälpa dig att reglera din vikt, håller stressen i schack, skärper både minne och sinne, det kan även förbättra ditt humör.

Det är det ingen tvekan om det - sömn är bra för dig, och de flesta experter rekommenderar att du får minst åtta sovtimmar per natt.

Hur vi sover har dock förändrats drastiskt under de senaste två hundra åren. Faktum är att våra förfäder inte alls sov hela natten som vi tidigare trott. Vissa forskare tror att man i stället sov i två olika skift.

Science of Us-historikern Roger Ekirch säger att studier från människors sovvanor i det tidigt moderna Europa och Nordamerika visar att människor sov i två olika omgångar. Detta mönster är förenligt med samhällen från många andra kulturer, däribland Brasilien, Nigeria och delar av Centralamerika, vilket då Ekirch tro att kan ha varit en universell modell av sömn.


Vad är det då som har ändrats? Jo som med allt annat, tekniken. Den har varit en stor del i förändringen. När artificiell belysning blev allmänt tillgängligt började folk att göra saker som man tidigare inte hade kunnat göra i mörkret, det var nu plötsligt genomförbart. Med andra ord behövde ingen vakta elden längre.

Folk började då flytta sina sovtider senare och senare, och när det gjorde det minskade utrymmet mellan det två tidigare sovskiften. Efter ett tag fanns inget mellanrum kvar vilket skapade en lång nattlig sömn istället för det tidigare uppdelade sömnen.

Alla experter är dock inte överens med Ekirch teorier, men nästa gång när du vaknar upp mitt i natten och inte kan somna om kan du tänka att du har en dygns rytm som dina förfäder.

Så nu vet du det! Man lär sig något nytt varje dag!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du att sova?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Polisen i Vaggeryd rapporterar om trafikolycka

"Flera polispatruller på plats vid trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

1 timme sedan
Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.