Ler Mona Lisa på den legendariska tavlan eller inte?
1 av 2
Ler Mona Lisa på den legendariska tavlan eller inte? - Foto: Pixabay
Det är en fråga som många ställt sig genom åren.
2 av 2
Det är en fråga som många ställt sig genom åren. - Foto: Pixabay

Nu har forskarna äntligen bestämt sig – ler Mona Lisa eller inte?

Nu behöver ingen mer undra över Mona Lisas mytomspunna leende.


Det har länge pratas om huruvida Mona Lisa ler på den ikoniska tavlan målad av Leonardo Da Vinci år 1503, skriver Independent.

Men nu har ett forskarteam från University of Freiburg slagit fast en gång för alla huruvida det är så att Mona Lisa faktiskt ler eller inte.

Och svaret är: ja, Mona Lisa ler på tavlan.

Forskarna visade 12 personer nio olika versioner av tavlan 30 gånger. Varje bild hade blivit lite lite justerad för att göra så att Mona Lisa gick från glad till ledsen.

Deltagarna fick sedan säga huruvida de trodde att Mona Lisa var glad eller inte på den bilden de såg. Och i hela 97 procent av fallen såg testpersonerna originaltavlan som glad.

Forskarna trodde att originaltavlan skulle vara den deltagarna uppfattade som mest mitt emellan, men tydligen så var det verkligen inte så, skriver Independent.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du Mona Lisa ler?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

Oljepris upp efter rapporter om attack

Oljepriset steg inledningsvis med 3 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till runt 90 dollar på förmiddagen.

Här är hoten mot lägre ränta

Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Iran bekräftar att man skjutit ned drönare men tillbakavisar att man skulle angripits av tyngre vapen. "Ingen större skada har uppstått", enligt en statlig nyhetsbyrå.