Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
4288
reaktioner idag

Forskare överens: Därför vill du klia dig när någon annan gör det

Har du någon gång funderat på varför det börjar klia när någon annan kliar sig? Well, här har du svaret.

Har du funderat på varför du vill klia dig när någon annan kliar sig?

Forskare har tagit reda på det med hjälp av möss. Här är en åsna som kliar sig.

Och det beror alltså på något i hjärnan. Vi kan inte rå för det.

Att en gäspning smittar är ju knappast något nytt. Men kanske har du varit med om att kroppen börjar klia helt febrilt samtidigt som du kliar någon annan. Ibland bara av själva åsynen att någon kliar sig.

Hm... vad kan det bero på?

Bildkälla

Och som ni säkert vet är ju forskare minst lika nyfikna som du och jag, så det är väl knappast förvånande att en grupp forskare gick ihop för att ta reda på varför detta händer.

Enligt Science Daily är detta faktiskt ingen slump. Det är nämligen ett beteende som sitter i vår hjärna. Detta har en grupp forskare slagit fast.

– Ibland kan det räcka med att någon pratar om det för att du ska känna driften att klia dig, säger studieförfattaren Zhou-Feng Chen till Science Daily.

Forskarna testade sina teorier genom att filma en mus som kliade sig. Därefter spelade de upp filmen på en datorskärm för en annan mus.

– Efter bara några sekunder började den musen också klia sig. Något som är väldigt överraskande eftersom möss är kända för sin dåliga syn, säger Chen.

Därefter identifierades en del av musens hjärna som vanligtvis kontrollerar när djur somnar och vaknar, den så kallade supraschiasmatiska kärnan (SCN). Det visade sig att detta område var särskilt aktivt när musen tittade på den kliande musen.

Bildkälla

I samma som denna region tänds frigörs en kemisk substans som forskarna identifierade som en faktor i varför det började klia. Det visade sig att substansen fungerar som en slags budbärare mellan hjärna och hud.

Forskarna testade teorin ytterligare genom att blockera substansen hos vissa möss. När mössen då såg andra möss klia sig, slutade dem klia sig.

– Det verkar vara ett inneboende beteende, en instinkt, säger Zhou-Feng Chen till Science Daily.

Med andra ord kan du inte rå för dig att du får en kliattack precis när du börjat klia din partner. Det är bara så din hjärna fungerar.

Läs även om 10 saker vi gör varje dag – men som ingen forskare kan förklara.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kliar det nu?

Mer:

Gäspar du när du ser att andra gör det? Det säger mycket om din personlighet