Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

5 saker tjejer aldrig ska göra när de har mens

- 15/03/2017, 22:15
Det finns en hel del saker tjejer bör undvika under mens.
1 av 3

Det finns en hel del saker tjejer bör undvika under mens.

Pixabay/Instagram/TT

Bland annat inte vaxa sig.
2 av 3

Bland annat inte vaxa sig.

TT

Eller äta mjölkprodukter.
3 av 3

Eller äta mjölkprodukter.

Pixabay

Visste du att det finns en hel del saker som du måste hålla dig borta från när du har mens?

Den där veckan i månaden då man bara vill rulla in sig i filtar och ligga i soffan medan man äter choklad och grinar till repriser av Vänner är faktiskt fylld med en massa ajabajor, skriver Mirror.

Så det finns en hel del saker du absolut inte borde göra när du har mens. Här är några av dem:

1. Du får inte äta den här (supergoda) maten

Tillhör du en av dem som föredrar att äta chips, popcorn eller ost och kex istället för att trycka i dig choklad? Då kommer det här antagligen göra dig riktigt ledsen.

För det visar sig att saltet i den här typen av mat förvärrar menssmärtorna eftersom det torkar ut kroppen, samtidigt som det bidrar till att kroppen lagrar vätska och därför också blir mer svullen.

Och är glass din melodi så är det också off limits, säger gynekologen Angelina Jones. Det beror på att eftersom hormonerna vid mens ofta gör att man kan känna sig mer gasig så blir ett stort intag av feta mjölkprodukter som att hälla salt i såren.


Bildkälla: Pixabay

2. Ha inte oskyddat sex

Om du såklart faktiskt inte vill bli gravid. Du måste glömma myten om att kvinnor inte kan bli gravida när de har mens för det är inte sant. Dessutom är livmoderettappen mer öppen under mensen vilket kan göra det enklare för virus och infektioner att komma in i livmodern och bäckenet.


Bildkälla: Pixabay

3. Rör inte cigaretter och kaffe

Det verkar inte som man får göra något "förbjudet" under mensen. Kaffe begränsar blodkärlen, vilket kan göra att mensvärken blir värre. En undersökning gjord 2014 visar också att mensvärken hos rökare var både värre och längre än hos icke-rökare.


Bildkälla: Pixabay

4. Gör inte en bröstundersökning eller vaxning

Under mensen blir din hud känsligare, vilket gör att din smärttröskel sänks, vilket kommer göra att du känner mer smärta. Därför är det en dålig idé att boka en tid för vaxning under mensen.

Förändringen i hormonnivåer gör också att det kommer vara mer smärtsamt att göra en bröstundersökning eller mammografi.


Bildkälla: TT

5. Raka sig

På grund av den förhöjda infektionsrisken under mensen rekommenderar experter att du inte ska störa bakteriefloran i vaginan under mensen, genom exempelvis rakning, skriver Mirror.


Bildkälla: Pixabay

Nyheter24 har tidigare skrivit om Mikael som hyllas efter att ha gjorde ett menskit till sin dotter och att du borde testa din mens-iq.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du gjort någon av de här sakerna under mens?