Brukar du bli mer bakis nu än när du var yngre?
1 av 3
Brukar du bli mer bakis nu än när du var yngre? - Foto: TT
Det kan bero på många olika saker.
2 av 3
Det kan bero på många olika saker. - Foto: TT
Men framför allt mest på att du blivit äldre.
3 av 3
Men framför allt mest på att du blivit äldre. - Foto: TT

Här är anledningen till att du blir mer bakis ju äldre du blir

Har du börjat märka att dina baksmällor blir värre och värre för varje år? Här är anledningen till varför det är så.


Vissa blir så bakfulla att de tror de ska dö, vill du veta om man kan dö av bakfylla kan du läsa mer här, medan andra verkar må hur bra som helst efter en riktigt blöt kväll.

Det finns dock en sak som är säker, oavsett om du redan lider eller är en av dem som slipper, så kommer du bli mer och mer bakis för varje år.

Varför då kanske du undrar? Ja, det finns några olika anledningar, som The Sun tidigare skrivit om.

1. Du har inte lika många leverenzymer

Levern är det organ som sköter att vi kan dricka alkohol, som ju är ett gift. Med hjälp av enzymerna i levern bryter kroppen ner alkoholen så vi kan fortsätta dricka utan att dö. Men antalet enzymer i levern minskar med åldern, vilket får bakfyllan att verka värre.

2. Din kropp återhämtar sig sämre

Ju äldre du blir, desto mer saktar din kropp och dina organ in. Det gör att det blir svårare att exempelvis bli frisk från en förkylning, matsmältningen blir långsammare och det blir också svårare för kroppen att hantera en kväll av drickande.


Bildkälla: TT

3. Skyll på din livsstil

När du blir äldre blir ansvaren fler och fler. Du kanske har ett hus, barn, en bil? Saker måste fixas och vardagspusslet måste gå ihop. Den yngre versionen av dig kanske kunde ligga och slappa i sängen en hel dag efter en hård festnatt, men den äldre versionen av dig har grejer att göra, och får sota för det.

4. Dina (eventuella) mediciner gör det värre

Med åldern kommer för många även oväntade sjukdomar. Det kan röra sig om kroniska sjukdomar, diabetes eller psykisk ohälsa. Saker som man ofta får medicin för, vilket så klart inte alltid är en superbra idé att blanda med alkohol. Så se till att prata med din läkare innan du blandar medicin och alkohol.


Bildkälla: Pixabay

5. Inse att du är gammal

Ja, det är sant, hur hemskt det än kan låta. Du kan inte gå till en bar och försöka dricka på samma sätt som 21-åringarna där om du är lite äldre. Det fungerar helt enkelt inte, så drick efter din egen förmåga och kom ihåg hur en riktigt blöt kväll kommer få dig att må imorgon, skriver The Sun.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du bli bakis?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Anhöriga släppta efter markmord

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Ett par i Malmö kan vräkas efter att ha slarvat med sopsorteringen. I en intervju med Hem & Hyra säger hyresvärden att slarvet tyder på att det finns "en massa bråte" i lägenheten.

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

1 timme sedan
Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.