Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskare: Män har en speciell doft – och den gör oss stressade

- 26/03/2017, 19:33 -
Det verkar som det finns en speciell "mansdoft".
1 av 3

Det verkar som det finns en speciell "mansdoft".

TT/Pixabay

Som faktiskt har en intressant bieffekt.
2 av 3

Som faktiskt har en intressant bieffekt.

TT

Nämligen att vi blir mer stressade.
3 av 3

Nämligen att vi blir mer stressade.

Pixabay

Det verkar som att män, eller hannar, har en speciell doft som påverkar alla sorters däggdjur, även människor.

Smärtforskaren Jeffrey Mogil gjorde en väldigt intressant upptäckt när han arbetade med möss på McGill-universitetet i Montreal, skriver SVT.

Han och hans kollegor märkte nämligen att det verkade som att mössen inte reagerade lika mycket på smärta om det var manliga forskare som befann sig i labbet. Och när teamet provade med andra djur som hundar, marsvin och katter fick de liknande resultat.

Vad de slutligen kom fram till var att de olika djuren kunde känna doften av de manliga forskarna, vilket ökade deras stressnivå. Stresspåslaget i sig fungerade sedan som en typ av smärtstillande medel.

Forskarna försöker nu ta reda på om samma reaktion finns hos människor, och det första testerna verkar tyda på det. Teamet lät personer lukta på olika ämnen de inte riktigt kunde identifiera och sedan mäta deras stressnivåer.

– De första resultaten på experimenten tyder på att även vi människor uppfattar dessa små skillnaderna. Om det handlar om ett specifikt doftämne, eller det faktum att män bara utsöndrar mer av ett ämne, vet vi inte i nuläget, säger Jeffrey Mogil.

Han får även medhåll från Maria Larsson som forskar om människans luktsinne på Stockholms universitet.

– Vi vet ju sedan tidigare att hundar kan reagera väldigt starkt när en man närmar sig, men vara mycket lugnare när det istället är en kvinna, säger hon till SVT.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kan du känna mansdoften?