Så här farligt är det att använda tamponger – egentligen

- 30/03/2017, 20:14
Tampong är ett av de mest använda mensskydden.
1 av 2

Tampong är ett av de mest använda mensskydden.

Instagram/TT

Men finns det faror med dem?
2 av 2

Men finns det faror med dem?

TT

Finns det några faror med ett av våra mest använda mensskydd? Här är svaret.

Mensskydd är något som många behöver använda under sina liv. Det finns många olika sorter men en av de mest använda är tamponger.

Under åren har det kommit uppgifter om att tamponger kan vara farliga på olika sätt, men hur ligger det egentligen till?

Det är ju välkänt att användandet av tamponger kan öka risken för Toxic Shock Syndrome (TSS), eller även kallat "tampongsjukan". Dock är det bara en på 100 000 tamponganvändare som drabbas årligen, det är 0,001 procent, skriver Women's Health.

Enligt gynekologen Jessica Shepherd är det dock enbart risk att drabbas av TSS om tampongen inte används korrekt.

– När tamponger inte används som det står på förpackningen, eller byts efter som mest tolv timmar finns det risk att drabbas av TSS, säger hon.

Det kan även öka risken för bakterieinfektioner om en tampong glöms kvar i slidan, eller är inne väldigt länge, förklarar Shepherd. Men överlag är tamponger säkra, så länge de används på ett korrekt sätt.


Bildkälla: TT

Andra kanske har hört att det finns gifter i tampongerna som kan lagras i kroppen. Enligt Lauren Streicher, forskare och gynekolog, så handlar den här kritiken om en blekningsprocess som användes i tampongtillverkning förut.

Denna process ska dock inte användas längre, så du kan fortsätta använda dina tamponger riskfritt – så länge du följer anvisningarna på förpackningen, skriver Women's Health.

Känner du att du vill ha en annan typ av mensskydd finns det såklart en hel del att välja på, så som menskopp eller bindor.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Använder du tamponger?