Kista.
Vad händer egentligen sista stunden innan du dör? - Foto: TT Bild / TT Bild

Läkaren berättar: Det här ser man innan man dör

Döden väntar oss alla. Nu berättar en läkare vad dödssjuka brukar uppleva just innan de somnar in.


Alla ska vi en dag dö, det går inte att göra något åt. Men vad som händer det där sista ögonblicket innan en somnar in vet en inte speciellt mycket om.

Vad tänker en på egentligen?

Aftonbladet har pratat med en läkare och professor som har svaret.

– När en människa dör händer något i rummet som den döde befinner sig i. Ofta uppstår en stark känsla av intensitet, som inte på något vis är avskärmande eller skrämmande, säger professorn och läkaren Peter Strang till tidningen.

Cirka åtta av tio svenskar dör på ett sjukhus eller sjukhem och Peter Strang har flera gånger varit närvarande när en sjuk människa avlidit.

– Att förstå att man ska dö är en process. Det första som händer är att den sjuke upplever en djup ensamhet. Ofta uppstår en känsla av att det plötsligt finns en skillnad som innebär att personen inte längre delar samma framtid som dem som ska leva vidare. Skiljelinjen "det är jag som ska dö – inte de andra" skapar ett ensamt lidande, säger han till Aftonbladet.

Vanligt att se en släkting

Det är vanligt att personen som är nära att somna in tycker sig ha kontakt med andra människor som redan dött. Ofta handlar det om en släkting.

– När döden är väldigt nära har många förlikat sig med tanken på att lämna livet och börjar i stället att prata och drömma om dem som gått före. Man har skilts från de som ska leva vidare och funnit en ny gemenskap och trygghet i dem som finns på andra sidan. Många döende upplever att de kan se och höra sina döda släktingar. En vanlig syn är att en död mamma eller mormor sitter vid fönstret, och att det känns bra, säger Strang till Aftonbladet.

Läs också om 8 saker som faktiskt händer med din kropp – efter att du dött.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du rädd för döden?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Åklagarens stjärnvittne utmålas som en "vanhedrad brottsling" och "liberala aktivister" påstås ha försökt ta sig in i juryn. Trots juridisk munkavle har Donald Trump inte hållit sig från att diskutera sin brottmålsrättegång i sociala medier eller tv. Nu ska domaren ta ställning till eventuella straff.

Polisen i Örebro rapporterar om brand

"Det ryker från en fläkt på taket till ett flerfamiljshus på väster i Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.

Hamnarbetare döms i kokainmål

En man som varit anställd i Helsingborgs hamn i närmare 30 år döms, tillsammans med en 49-årig man, till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han fälls för 14 fall av bedrägeri mot sina klienter.