Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jo, du kan bli gravid – utan att ha sex

- 20/04/2017, 23:37 -
1 av 3

Pixabay / TT Bild

2 av 3

TT Bild

3 av 3

Pixabay

Du har såklart undrat om det finns någon risk för graviditet utan samlag. Vi har dåliga nyheter. Spermier kan leva utanför kroppen längre än man tror. Om du inte vill ha en oönskad graviditet kan det vara bra att läsa den här artikeln först.

Tidigt lärde vi oss att barn blir till när två vuxna har vuxenmys, vilket brukar betyda penis i vagina-sex.

Det här är förstås inte det enda sättet att ha sex, men vi har fått lära oss att det är så en graviditet börjar. Den som inte vill vakna en dag med illamående och en blivande bebis i magen kan alltså helt enkelt undvika penetrationssex – trodde vi.

Gravid utan samlag

Nu har Buzzfeed pratat med en gynekolog som ger helt andra bud. Det går att bli preggo helt utan att det sker någon utlösning i slidan.

Bildkälla

Hur kan det då vara så här? Jo, först måste vi ta upp det här med sperma. En sats innehåller extremt mycket spermier. Det innebär i sin tur att det krävs en mycket liten mängd för att det ska kunna orsaka en graviditet.

Spermier lever även utanför kroppen

En annan grej med spermier är att de faktiskt kan överleva en stund utanför kroppen. Så länge de är på en varm plats kan de åtminstone klara sig i flera minuter.

Du kanske förstår vad det här betyder.

Sperma som finns på fingrar, i närheten av slidan eller på till exempel en sexleksak kan lätt hamna i vaginan. Väl där kan det leda till en graviditet enligt Dr. Mary Jane Minkin professor i obstetrik, gynekologi och reproduktiv vetenskaper vid Yale School of Medicine.

– Om utlösningen sker tillräckligt nära vulvan, är det möjligt för spermierna att ta sig in i vaginan, säger Minkin.

Bildkälla

Så om du inte skyddar dig med p-piller eller liknande och är rädd att bli gravid – undvik att smeta runt sperman i närheten av vaginan.

Tro inte heller att analsex är ett säkert alternativ.

– Om din partner ejakularera i din tarm är det enkelt för sperma att läcka eller rinna ut och sen sprida sig till vaginan, eftersom det är så nära anus, säger Minkin.

Så, vill du inte riskera att bli förälder – håll all sperma långt bort från vaginan och skydda dig med preventivmedel.

Fast inte ens det är säkert, läs om fem tjejer som blev gravida trots att de åt p-piller.

Läs också om preventivmedlet för män som är 100 procent säkert.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.