Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskare ”odlade” ett lamm i en påse – nästa steg är människor

- 26/04/2017, 11:21 -

I framtiden kan detta rädda livet på för tidigt födda barn.

Det ser ut som en stor genomskinlig plastpåse fylld med vatten. Men det här är mycket mer avancerat än så.

Doktor Alan Flake och hans forskarkollegor på Children’s Hospital i Philadelphia har lyckats med att föda upp ett lamm i en konstgjord livmoder.

Det lilla lammet levde i den konstgjorda livmodern i fyra veckor och utvecklades helt normalt.

Men även om det nu är frestade att börja tänka på hur detta kan användas för att ”odla upp” människor utanför den kvinnliga kroppen så vill forskarna inte säga något om framtiden.

– Just nu är det total science fiction att vi skulle lyckas ”föda upp” ett barn i den här konstgjorda livmodern, säger Allan Flake enligt The Verve.

Istället vill forskarna använda uppfinningen till att rädda livet på för tidigt födda barn. Biobag, som påsen kallas, skulle kunna fungera precis som en mänsklig livmoder och låta det för tidigt födda barnet få utvecklas i påsen.

Biobag kanske inte ser ut som en livmoder men funktionen är den samma, en ”påse” som skyddar fostret och en vätska som förser fostret med syre. Även näring kommer till fostret via slangar, ungefär som en navesträng.

I Sverige föds runt 300 barn per år för tidigt. Med för tidigt menar man i detta fall innan 27:e graviditetsveckan. I snitt varar en graviditet i 38 veckor.

Om du inte vill bli gravid men ändå ha sex, då gäller det att se upp som alla vet. Det går faktiskt att bli gravid "utan att stoppa in den". Läs mer här innan du sätter igång.