Är du ensambarn? Så här påverkar det din hjärna

- 18/05/2017, 22:31
Om du är ett ensambarn kan det påverka din hjärna.
1 av 3

Om du är ett ensambarn kan det påverka din hjärna.

Pixabay/TT

Det har ett kinesiskt forskarteam kommit fram till.
2 av 3

Det har ett kinesiskt forskarteam kommit fram till.

TT

Är du ett ensambarn?
3 av 3

Är du ett ensambarn?

Pixabay

Enligt kinesiska forskare påverkas ens hjärna av att växa upp utan syskon.

Många har nog hört att ensambarn är lite mer ego, eller kanske lite mer framgångsrika, eller lite snålare än personer som vuxit upp med syskon. Men hur ligger det egentligen till med det här?

En kinesisk forskargrupp har gjort en studie på just hur ensambarns hjärnor skiljer sig från barn som vuxit upp med syskon. De undersökte också huruvida ett barns hjärna påverkas av att växa upp i olika familjemiljöer, skriver IFL Science.

Gruppen undersökte 250 studenter vid kinesiska universitet. På grund av Kinas enbarnslag från 1979 är många av dagens unga kineser uppvuxna som ensambarn. Forskarna genomförde flera tester på studenterna, bland annat intelligenstest, kreativitetstest och personlighet. De röntgade även studenternas hjärnor.


Bildkälla: Pixabay

Det visade sig att de som vuxit upp som ensambarn fick högre resultat på kreativitetstesterna men lägre när det kom till social kompetens i personlighetstesterna.

Och röntgenbilderna visade också att ensambarns hjärnor även såg annorlunda ut.

Ensambarnen som fick högre resultat på kreativitetstesterna hade en högre andel grå hjärnsubstans i parietalloben, som är den del av hjärnan som styr kreativitet och fantasi.

De som fick lägre resultat på de sociala testerna uppvisade i sin tur mindre grå hjärnsubstans i den prefrontala cortexen, en del av hjärnan som styr hur en person tänker på sig själv i förhållande till andra.


Bildkälla: TT

Forskarna menar att deras resultat visar att ett barns hjärna påverkas av vilken familjekonstellation denne växer upp i, och att det också påvisar att det påvekar oss även i vuxen ålder på ett neurologiskt plan.

Tidigare studier har visat att ensambarn ofta är mycket intelligenta, kreativa och framgångsrika i skolan. Men de kan även få, av andra, mindre uppskattade egenskaper så som beroende av andra och egoism. Detta på grund att ensambarn i många fall går miste om tidiga möjligheter att öva sina sociala färdigheter och empati, skriver IFL Science.

Vill du veta mer om hur man blir en riktig kompis, då kan du kolla in vad barnen tycker är viktigt i hos en kompis i videon under.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.