Hur farligt är det att äta människokött – egentligen?
1 av 3
Hur farligt är det att äta människokött – egentligen? - Foto: NBC/Netflix
Enligt forskarna finns det en lång historia av kannibalism bland människor.
2 av 3
Enligt forskarna finns det en lång historia av kannibalism bland människor. - Foto: Wikimedia Commons/Youtube
Och det verkar som att neandertalarna var lite mer blodtörstiga än vi kanske tror.
3 av 3
Och det verkar som att neandertalarna var lite mer blodtörstiga än vi kanske tror. - Foto: TT/ Montage

Det här händer med din kropp om du blir kannibal

Nej, att äta människokött är inte en särskilt god idé – om än det ska smaka bra. Här är anledningarna till att inte bli kannibal.


Först och främst är kannibalism förstås inte något särskilt nytt under solen. Enligt BBC ska det första kannibalerna synts till för cirka 15 000 år sedan – nära Bristol i Storbritannien. Forskare ska ha sett hur våra förfäder knäckte upp skallarna på varandra för att mumsa i sig benmärg.

Självklart sträcker sig kannibalismen ännu längre bakåt i tiden än så, men här gäller det neandertalare. Redan för 100 000 år sedan ska grottmänniskor i Frankrike ha ätit varandra, skriver Indy100.

I denna Youtube-video från AsapScience framgår även att människoblod ska ha använts som medicin så sent som på 1900-talet på olika platser i Europa.

Men vad smakar människokött egentligen?

Nej, människor räknas varken som vitt eller vilt kött. Vi hör definitivt till kategorin rött kött, på grund av det myoglobin som finns inuti våra muskler.

Genomsnittsmänniskan består av 81 000 kalorier, det vill säga cirka 67 pizzor. Varje lår ska utgöra ungefär 10 000 kalorier vardera, och samtidigt innehåller hjärtat 700 kalorier – en lagom måltid med andra ord.

Enligt anekdotisk bevisföring (baserad på mördare och döda upptäcksresande) ska människokött vara relativt välsmakande, och liknas ofta vida fläsk eller kalv. Men det betyder inte att det är en bra idé att prova själv, och här är anledningen varför.

Därför ska du definitivt inte äta människokött

Som videon ovan förklarar är en anledning prion, en infektiös proteinpartikel. Bland annat orsakar prion galna ko-sjukan hos nötkreatur, och Creutzfeldt-Jakobs sjukdom, en obotlig hjärnsjukdom hos människor, enligt Wikipedia.

Fram till för 50 år sedan var det kutym för människor i Papa Nya Guinea att äta upp sina nära och kära när de gick bort. Även detta ledde till en prionsjukdom vid namn Kuru, eller "skrattsjukan". Sjukdomen ledde till att prionerna dödade hjärnans nervceller och lämnade hjärnan, likt en svamp, fylld av små hål.

Förhoppningsvis är dessa skäl nog att undvika kannibalism, skriver Indy100.

Här äter kannibalormen upp orm som är lika lång som sig själv:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du rädd för kannibaler?
Tack för din röst!