Därför fiser du oftare under mensen

- 28/05/2017, 14:57 -
Brukar du prutta oftare under mens?
1 av 3

Brukar du prutta oftare under mens?

TT

Det finns två skäl till detta...
2 av 3

Det finns två skäl till detta...

TT

Både hormonella och anatomiska.
3 av 3

Både hormonella och anatomiska.

Claudio Bresciani / SCANPIX

Upplever du att gaser är mer vanligt under mens? Oroa dig inte – här är anledningen varför.

Brukar du prutta oftare när du har mens? Då är du inte ensam. Det finns nämligen två anledningar till varför kroppen beter sig på det här sättet: hormoner och anatomin. Och det är definitivt vanligt med fler gaser under denna vecka, förklarar gynekologen Jennifer Ashton för Women's Health.

Det finns två stadier under mensen, i vilka kroppen utsöndrar olika hormon. Enligt en annan sakkunnig, Susan Wysocki, som är sjuksyster och styrelseledamot i American Sexual Health Association, påverkar dessa hormon inte bara känslolivet – utan också magen och tarmarna.

– Östrogen är det framträdande hormonet från början av menscykeln fram till ägglossning. Efter ägglossningen tar hormonet progesteron över, förklarar hon.

I mag-tarmkanalen finns receptorer för hormonet progesteron, som gör att tarmarna slappnar av.

– Ofta kan kvinnor få diarré under mensen då progesteron-nivån skiftar.

Samtidigt kan dock hormonet skapa motsatt effekt. I samband med att tarmarna slappnar av kan du istället drabbas av förstoppning. Då samlas istället gas i tarmarna, vilket resulterar i pruttar.

Enligt Ashton är den hormonella förklaringen till menspruttarna mer utbredd, men det finns goda skäl till att tro att fenomenet också handlar om anatomin, hur kroppen är uppbyggd.

– Då livmodern sitter precis framför tarmarna tror vissa att tarmarna sätts i rörelse av nästan mikroskopiska kontraktioner i livmodern, förklarar gynekologen Ashton.

Trots att tarmrörelser är helt normalt under mensen finns det ändå sätt att slippa dem på. Att äta mer fiber och dricka mycket vatten kan råda bot på pruttarna, enligt Wysocki.

10 andra jobbiga situationer alla som haft mens känner igen

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Pruttar du oftare under mens?