Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

5 tecken på att du kan ha pollenallergi – utan att veta om det

- 22/05/2017, 17:11 -

Är jag pollenallergisk? Det är en fråga många kommer ställa sig nu i vår och sommar. Men vad är det för tecken man ska leta efter?

Nu när våren är här är du omgiven av folk som gnäller över pollenallergi och som aldrig slutar prata om ögondroppar, tabletter och nässprej.

Men har du någonsin funderat på om du faktiskt också kan vara allergisk? Här är några snabba tecken på att du kanske borde gå till apoteket.

1. Du tror att du är förkyld

När du är pollenallergiker kan symptomen faktiskt likna en vanlig förkylning. Största skillnaden är att du inte får feber vid "bara" pollenallergi.

2. Du blir lätt trött och sover dåligt

Känner du dig seg? Känner du att du inte presterar så bra på jobbet eller i skolan? Pollenallergi kan faktiskt leda till trötthet. En amerikansk studie har visat att fyra av fem som har allergier också har sömnproblem. Det här är faktiskt ett samhällsproblem, eftersom sjukskrivningar och underprestationer på grund av pollentrötthet kostar massa pengar.

3. Det kliar

Ett klassiskt symptom som du säkert känner till, men kan vara värt att hålla koll på. Om det kliar i ögonen eller näsan kan du vara pollenallergiker.

4. Du är allergisk mot annat

Om du är känslig mot pollen är det faktiskt stor risk att du är allergisk mot annat. Två av tre som är allergiska mot björkpollen är allergiska mot vissa typer av mat, enligt 1177.

5. Dina föräldrar har också besvär

Enligt 1177 ökar risken ordentligt om dina föräldrar lider av pollenallergi. Men man kan också drabbas även om man inte har någon nära anhörig som är allergisk.

Vill du veta mer om hur du kan behandla allergin? Läs om det här!

Är du pollenallergiker?