Förberedelse för onani
Det här händer när du slutar att onanera och konsumera porr. - Foto: Shutterstock

Det här händer i kroppen om du helt slutar onanera

Känner du att det blivit lite mycket onani på senaste? Kanske kollar du på överdrivet mycket porr? Det här händer om du slutar ta på dig själv.


De flesta upptäcker sin sexualitet genom onani – en enkelt utlopp för att bli kvitt frustrationen under en torrperiod. Men vad händer egentligen om du helt slutar onanera? 

Enligt många finns det stora fördelar med att sluta ta på sig själv.

Det är i Reddit-forumet NoFap community som användare beskriver hur en onani-lös tillvaro påverkar dem. Då det i dagens samhälle fortfarande finns stigman kring onani kan det dock vara svårt att prata om. 

Men dessa skribenter är helt anonyma – och har inga som helst problem med att dela med sig av deras onani-vanor.

Alexander Rhodes är webbutvecklare, och skapade forumet i 2011 för att dela med sig av sina upplevelser. Enligt UpVoted kände han ett tvångsmässigt behov att onanera, och kunde få hjärtklappningar om han inte hade möjlighet att göra det. Han berättar att han kunde onanera till porr tio gånger om dagen. 

När han slutade säger han att han blev mer fokuserad, energifylld och produktiv.

Rhodes är dock inte ensam. I förra året rapporterade Vice-skribenten Ed Smith liknande upplevelser. "Jag fick mer arbete gjort, höll mitt hem städat, och kunde avsluta projekt där jag tidigare prokrastinerat. Jag insåg att en självpåkallad torrperiod var bättre för sinnet, kroppen och själen än kunnat ana.", skrev han då.

Varför folk tvångsmässigt onanerar och vilken roll porren spelar

När Rhodes skapade Reddit-tråden insåg han att många ansåg sig lida av porrberoende. För tre år sedan utförde forskare på Cambridges universitet en studie på forum-medlemmarna och kunde då se att hjärnaktiviteten hos porrberoende personer liknade den hos drogberoende. 

Trots att hjärnforskaren Matthew Johnson då inte ansåg att porr kunde omprogrammera hjärnan, menade han att porrberoende kan spåras till beroendepersonligheter, enligt Upvoted.

Därför kan för mycket onani och porrkonsumtion påverka ditt liv

Porr och onani kan skapa konflikt i vissa relationer, och många människor anser att dessa aktiviter kan räknas som otrohet. Detta är ytterligare en anledning till stigmat kring tvångsmässig onani. Att kämpa instinkten att konsumera porr kan vara svårt då det skapar ett slags rus som är svårt att ersätta. 

Porrberoende kan också skapa problem i sexlivet, då sex inom relationen kan verka mer "alldagligt" än det som syns i porrfilmer.

Dessutom har en ny studie visat att överdriven porrkonsumtion kan kopplas till porrkonsumtion på arbetsplatsen. Ungefär två tredjedelar av personalchefer har hittat pornografiskt material på anställdas datorer, och hälften av dem vid fler än ett tillfälle.

När Vice-skribenten Ed Smith gav upp onani fick detta mycket uppmärksamhet, men han medger att valet gjorde honom sexuellt frustrerad.

"Små distraktioner från jobb och hobbys hjälper, och kan du sysselsätta dig med dem kan du klara av det. Men det är logiskt att sexlusten ökar om du avstår från onani. I min erfarenhet avhållsamheten därför, ironiskt nog, trevligast med en partner", har han sagt.

Trots detta är ändå onani viktigt

Poängen är att inte sluta onanera helt och hållet, men att hitta rätt tid, plats och syfte för det. Jim Pfaus, psykologiprofessor vid Concordia universitet förklarade i artikeln från Vice att: "Det kommer inte döda dig att ge upp onani till 100 procent, men onani är ett väldigt bra mot stress". 

Andra fördelar är lägre vilopuls och högre kreativitet menar Pfaus.

Dessutom är det ju ganska skönt att onanera.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du kolla på porr?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt för kvinnomord i Södertälje släppt

Man togs på Arlanda med väska full med pengar

En man i 30-årsåldern har tagits på Arlanda med en väska full med pengar. Polisen utreder händelsen som penningtvättsbrott.

Billström om Iran: "Tar fokus från Gaza"

I natt attackerades Iran av israeliska drönare, enligt israeliska och amerikanska medier. Källor beskriver det som ett anfall i liten skala riktat mot atomteknikcentret Isfahan. Uppgifterna är mycket allvarliga och oroande. Det är viktigt att undvika en eskalering, säger utrikesminister Tobias Billström.

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka med stulen bil.", skriver polisen på sin hemsida.

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Polisen i Sigtuna rapporterar om bedrägeri

"Tullpersonal på Arlanda anträffar en resenär med en större mängd kontanter i väskan.", skriver polisen på sin hemsida.