Har du svårt att äta frukost på morgonen?
1 av 3
Har du svårt att äta frukost på morgonen? - Foto: Pixabay
Då kanske det bör ändras.
2 av 3
Då kanske det bör ändras. - Foto: Pixabay
Det kan nämligen vara det som håller dig vid liv länge.
3 av 3
Det kan nämligen vara det som håller dig vid liv länge. - Foto: Pixabay

Därför borde du verkligen äta frukost varje morgon

Svårt att få i dig frukosten varje morgon? Det här kanske får dig att ändra dig.


Frukosten är verkligen en vattendelare. Det finns de som verkligen älskar frukost och inte kan sluta prata om alla femtio smårätter de allra helst ser på ett frukostbord. Och så finns det dem som mår illa av bara tanken på frukost och som helst av allt skippar.

Men det verkar faktiskt som att frukosten kan vara det viktigaste målet på dagen.

Detta åtminstone enligt en studie från Columbia University, USA.

Att skippa frukosten kan nämligen leda till hjärtsjukdomar, stroke, högt blodtryck, diabetes och fetma, skriver Indy100.

Forskarteamet ska ha dragit sina slutsatser genom att kolla på andra vetenskapliga studier där frukost kopplas till hjärtsjukdomar. De upptäckte då att personer som skippar frukosten har 27 procent större risk att få en hjärtattack och 18 procent större risk att få en stroke.

De som äter frukost har mindre risk att drabbas av högt kolesterolvärde och högt blodtryck.

Med andra ord det mycket större chans att du får leva längre om du äter frukost!

Bildkälla

Enligt forskare har man förut inte sett så tydliga samband mellan sena måltider och skador, eftersom kliniska interventionsstudier inte har varit tillräckligt omfattade för att kunna peka på just sådana samband.

– Måltiden kan påverka hälsan på grund av dess inverkan på kroppens interna klocka, förklarar Marrie-Pierre St-Onge, professor och huvudförfattare av studien, till Reuters.

St-Onge hänvisar till studier på djur där djur har fått matt i en inaktiv fas, när de sover exempelvis, och att deras inre klockor då återställs. Det på ett sätt som kan förändra näringsomsättningen vilket resulterar i viktökning, insulinresistens och inflammation.

Bildkälla

Det är alltså detta som då kan göra att man skippar frukosten på morgonen, men enligt St-Onge så är det viktigt att skapa tid för att äta. Och om inte, så ska man bära med sig mat.

– Vi föreslår att du tänker på vad du äter. Genom att planera både vad du äter och när du äter mat och snacks, kan du bekämpa emotionellt ätande. Många människor upplever att känslor kan trigga igång ätande när de inte är hungriga, vilket ofta leder till att man äter för mycket kalorier från näringsfattig mat, säger St-Onge till Reuters.

Se även: Här är Marabous nya smak: "Man kan äta den till frukost"

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Äter du frukost?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Oväntat stort försäljningsbakslag för Ericsson

Tidig påsk lyft för dagligvaruhandeln

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 6,7 procent i mars, jämfört med samma månad 2023.

Fred i Ukraina på agendan när Scholz möter Xi

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz träffar Kinas president Xi Jinping i Peking på tisdagsmorgonen.

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

1 timme sedan
Explosionerna ovanför Negevöknen i Israel var intensiva och luftförsvarets sirener ljöd. Men beduinfamiljen al-Hasoni hade ingenstans att ta skydd när splitter började falla från skyn. Nu kämpar deras sjuåriga dotter för sitt liv.

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

1 timme sedan
Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

2 timmar sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.