En jordglob, vegetarisk mat.
Om alla slutade äta kött så skulle jorden må bättre. - Foto: TT

Det här skulle hända om hela världen slutade äta kött

Att äta kött eller att inte äta kött – frågan är omdiskuterad. Men vad skulle egentligen hända om alla slutade? Här är allt du behöver veta.


Oavsett om du själv äter kött eller inte så känner du nog till att köttkonsumtion inte är speciellt bra för miljön eller hälsan. För visste du att bland annat att köttproduktionen är lika illa för klimatet som alla världens bilar, båtar och flygplan sammanlagt. Så vad skulle då egentligen hända om alla slutade äta kött? 

En hel del positivt faktiskt. Här är allt du behöver veta.

Färre sjukdomar

Sjukdomar som cancer, diabetes och vissa hjärt -och kärlsjukdomar skulle minska i och med att personer slutar äta speciellt rött kött. Med "rött kött" menas alltså inte kött som är rött i mitten. Istället menar man kött som kommer från gris, nöt och lamm.

Minskade utsläpp

Om alla slutade äta kött så skulle matrelaterade utsläpp minska med 60 procent, menar Marco Springmann som forskar på Oxford University. Återigen är det det så kallade "röda köttet" som står för den större delen av utsläppen. 

Ökning av vissa djur

Det skulle ske en ökning i antalet av vissa djur, som till exempel varg. Varför tänker du då? De har ju tidigare har skjutits för att skydda boskapsdjur.

Biologisk mångfald

I och med att boskapsdjuren inte längre behövs så kommer den biologiska mångfalden kunna återhämta sig och bli bättre. Skog behöver inte huggas ner för att göra plats och andra djur behöver inte skjutas för att skydda boskapsdjuren. Biologisk mångfald for the win.

Hade du kunnat tänka dig att sluta äta kött? Bildkälla: TT

Personer får byta jobb

En stor del av jordens befolkning jobbar med kött eller boskap på ett eller annat sätt. Dessa personer skulle förlora sina jobb. Gårdar skulle stängas ner, och många bönder världen över skulle bli lidande.

Enligt BBC skulle personer dock kunna få betalt för att ha kvar några betesdjur. Betesdjur bidrar nämligen till öppna landskap. 

Oroligheter

Om personer blir tvungna att sluta med sina jobb så skulle det uppstå oroligheter i speciellt mindre orter på landsbygden i världen, skriver BBC.

Men det verkar vara avgörande positiva effekter om vi slutar äta kött. För vem vet? Kanske kommer vi i framtiden inte förstå hur någon, någonsin, kunnat äta kött.

Ingen mer julskinka

Mycket av den traditionella högtidsmaten i världen – inte minst i Sverige – kretsar kring kött. Ben Phalan, på University of Cambridge, tror att det är en stor anledning till att folk tycker att det är svårt att sluta äta kött. Men testa nästa gång något vegetariskt, det är minst lika gott, vi lovar.

Se bilderna som förklarar ganska tydligt varför Donald Trump borde ha skrivit på klimatavtalet

Nyheter24 har tidigare skrivit om 12 bilder som visar varför vegetarisk mat är helt oätlig. Är du intresserad av att se bilderna? Då kan du läsa artikeln här

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Äter du kött?
Tack för din röst!
Senaste nytt

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

1 timme sedan
45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement.

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

1 timme sedan
Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

1 timme sedan
En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.