De här livsmedlen kan du mycket väl ha ätit fel hela ditt liv.
1 av 3
De här livsmedlen kan du mycket väl ha ätit fel hela ditt liv. - Foto: Bildkälla: Pixabay
Bland annat yoghurt.
2 av 3
Bland annat yoghurt. - Foto: Bildkälla: Pixabay
Och jordgubbar. Kolla i artikeln varför.
3 av 3
Och jordgubbar. Kolla i artikeln varför. - Foto: Bildkälla: Pixabay

7 matvaror du ätit fel hela livet – så här ska du göra

Nej, du ska inte koka broccoli eller hälla bort vattnet över på yoghurten. Här är varför.


Du kanske inte visste det men faktum är att många av oss gör flera fel med vanliga matvaror, både hur vi tillagar dem eller äter dem, skriver Health

Det är näringsforskaren Kristy Del Coro och kocken Sara Haas som har slagit hål på några av de vanligaste felen folk gör när de lagar mat. Så se till att lägga de här tipsen på minnet om du vill ha ut det bästa av dina matvaror.

1. Linfrön

Bildkälla: Pixabay

Linfrön innehåller en massa nyttigheter som omega 3 och fibrer. Men problemet är att din mage inte kan bryta ner dem när de är hela. Så enda sättet för dig att få i dig nyttigheterna är att mala fröna, det kan du göra i exempelvis en kaffekvarn. 

2. Svart te

Bildkälla: Pixabay

Svart te innehåller en massa bra antioxidanter, men om du är en sådan som har mjölk i teet får du nog tänka om. För vill du ta del av de preventiva effekterna teet har på hjärt- och kärlsjukdomar så hämmas de av mjölken. 

3. Broccoli 

Bildkälla: Pixabay

Att koka eller steka broccoli kanske känns roligare än att knapra på en rå bit. Men vill du bibehålla all vitamin c, klorofyll och antioxidanterna i grönsaken är det faktiskt bäst att ånga den. 

4. Jordgubbar

Bildkälla: Pixabay

Jordgubbar innehåller massor med vitamin c, antioxidanter och nyttiga fibrer som din kropp mår riktigt bra av. Men du borde faktiskt försöka låta bli att skära i dem menar experterna. Vissa näringsämnen, bland annat vitamin c är nämligen ljus- och syrekänsliga, eftersom det får dem att börja brytas ned. 

5. Vitlök

Bildkälla: Pixabay

Tvärt om från jordgubbarna har vi vitlök, som innehåller en enzym som minskar risken för cancer. Denna enzym mår istället som bäst när den utsätts för syre. En rekommendation är därför att låta hackad vitlök ligga ute i tio minuter innan du har ner det i maten. 

6. Yoghurt

Bildkälla: Pixabay

Det där "vattnet" som kan ligga överst i din grekiska yoghurt är vassle. Det innehåller vitamin B12, protein och olika mineraler. Så kasta för guds skull inte bort det, ge din yoghurt en snabb omrörning bara. 

7. Tomater

Bildkälla: Pixabay

Tvärtom mot broccoli så ska du se till att värma dina tomater ordentligt. Detta eftersom lykopenet, som ger tomater sin röda färg, har egenskaper som skyddar mot cancer och hjärtsjukdomar. Den ideala temperaturen för en tomat är 87 grader celsius. 

I spelaren under kan du njuta av bilder på 10 märkliga maträtter från hela världen. Mums!


Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du gjort några av de här missarna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.