Så lätt kan du se på molnen hur vädret kommer bli

Vet du hur moln egentligen bildas och vad de betyder? Läs vår guide på fyra vanliga molntyper och briljera med dina egna väderprognoser


Svenskar är kända för att ha en extrem fascination för väder, inget annat folk pratar så mycket om väder som vi. Ett fenomen inom väder är moln och dess består till största del av vatten, antingen i form av droppar eller kristaller av is. 

Stålgrå moln får sin färg från att det ligger i skugga, om molnet däremot befinner sig i direkt solljus så ser de vita ut istället. 

De bildas genom att varm luft rör sig över ett område med kallare luft, kall- eller varmfront ellr vid berg och luften tvingas röra sig uppåt. För att molnen ska försvinna så behöver antingen luften sjunka och värms därför upp eller att de värms av solen eller när torr luft blandas med fuktigare. 

Läs mer om fyra vanliga molntyper:

1. Små stackmoln


Bildkälla: Pexels

De som ser ut som bomullstussar, kallas också för vackert väder moln och bildar sällan någon nederbörd. De är vanliga på sommaren när vatten förångas med hjälp av värmen från solen. På kvällen försvinner de oftast eftersom luften blir kallare. 

2. Åskmoln 


Bildkälla: Pixabay

Eller bymoln som det också kallas ser mer ut som svampar, smalare nedtill är upptill. Dessa tyder på att dåligt väder är på ingång, så som starka vindar och störtskurar. Är det dessutom är varmt så är det inte ovanligt med åska.

3. Skidspetsmoln


Bildkälla: Pixabay

Som många andra sorters moln tyder skidspetsmolnen på ett inkommande lågtryck. De har fått sitt namn för att de ser ut som skidspetsar med tunna moln som slutar med en uppåtgående ände. Ofta kan man räkna med nederbörd inom ett dygn.

4. Böljemoln


Bildkälla: Pixabay

Har du varit med om turbulens när du har flugit så beror det på ett område med böljemoln, när man ser denna typ av moln kan man verkligen förstå att det är studsigt i luften. 

Information hämtad från SMHI.

LÄS MER:

TGIF! Här regnar det tequila från molnen - rakt ner i glaset

Här slår blixten ner - killens reaktion får oss att skratta

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Pratar du ofta om vädret?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

Voi rasar på Fröken Snusk: "Samtal från våra advokater"

Konflikten mellan Fröken Snusk, Rasmus Gozzi och elsparksbolaget Voi är ett faktum. Efter Gozzis hån mot företaget slår Voi tillbaka: – Gozzi Records kan förvänta sig ett samtal från våra advokater.

Försvaret kallas till samtal efter flygincident

Regeringen har kallat in Försvarsmakten till samtal om kommunikation kring flygvapnets incidentberedskap, rapporterar SVT Nyheter.

Cloetta stoppar hundratals ton godis – kan innehålla hälsofarliga ämnen

Godistillverkaren Cloetta stoppar försäljningen av hundratals ton chokladgodis efter. Anledningen är att produkterna innehåller palmolja med potentiellt hälsofarliga ämnen.

Lyft för amerikansk försvarsjätte

Amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin lyfte försäljningen med 14 procent under första kvartalet. Fler leveranser av flygplan av typen F16 och F35 och missilsystem bidrog till det.

Klart ja till nya budgetregler i EU

Trots protester från fackförbund och många partier och ledamöter till vänster ger EU-parlamentet tummen upp för EU:s nya budgetregler.