Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så lätt kan du se på molnen hur vädret kommer bli

- 10/07/2017, 15:48

Vet du hur moln egentligen bildas och vad de betyder? Läs vår guide på fyra vanliga molntyper och briljera med dina egna väderprognoser

Svenskar är kända för att ha en extrem fascination för väder, inget annat folk pratar så mycket om väder som vi. Ett fenomen inom väder är moln och dess består till största del av vatten, antingen i form av droppar eller kristaller av is. 

Stålgrå moln får sin färg från att det ligger i skugga, om molnet däremot befinner sig i direkt solljus så ser de vita ut istället. 

De bildas genom att varm luft rör sig över ett område med kallare luft, kall- eller varmfront ellr vid berg och luften tvingas röra sig uppåt. För att molnen ska försvinna så behöver antingen luften sjunka och värms därför upp eller att de värms av solen eller när torr luft blandas med fuktigare. 

Läs mer om fyra vanliga molntyper:

1. Små stackmoln


Bildkälla: Pexels

De som ser ut som bomullstussar, kallas också för vackert väder moln och bildar sällan någon nederbörd. De är vanliga på sommaren när vatten förångas med hjälp av värmen från solen. På kvällen försvinner de oftast eftersom luften blir kallare. 

2. Åskmoln 


Bildkälla: Pixabay

Eller bymoln som det också kallas ser mer ut som svampar, smalare nedtill är upptill. Dessa tyder på att dåligt väder är på ingång, så som starka vindar och störtskurar. Är det dessutom är varmt så är det inte ovanligt med åska.

3. Skidspetsmoln


Bildkälla: Pixabay

Som många andra sorters moln tyder skidspetsmolnen på ett inkommande lågtryck. De har fått sitt namn för att de ser ut som skidspetsar med tunna moln som slutar med en uppåtgående ände. Ofta kan man räkna med nederbörd inom ett dygn.

4. Böljemoln


Bildkälla: Pixabay

Har du varit med om turbulens när du har flugit så beror det på ett område med böljemoln, när man ser denna typ av moln kan man verkligen förstå att det är studsigt i luften. 

Information hämtad från SMHI.

LÄS MER:

TGIF! Här regnar det tequila från molnen - rakt ner i glaset

Här slår blixten ner - killens reaktion får oss att skratta

Pratar du ofta om vädret?