Anledningar till varför du blir kissnödig så ofta
Det finns flera anledningar till att du kan känna dig kissnödig. - Foto: Shutterstock/TT/Pixabay (montage)

5 anledningar till att du känner dig kissnödig hela tiden

Det finns faktiskt fler anledningar än urinvägsinfektion till att du kan känna dig kissnödig hela tiden. Nina Bohm-Starke, docent och överläkare på Kvinnokliniken på Danderyds sjukhus i Stockholm, berättar mer om vad som kan ligga bakom känslan.


Många tjejer har nog upplevt känslan av att känna sig kissnödig hela tiden, men när man sedan försöker gå och kissa så kommer det bara några ynka droppar. 

Nyheter24 har pratat med Nina Bohm-Starke som är docent och överläkare på Kvinnokliniken på Danderyds sjukhus i Stockholm. Enligt henne finns det många olika anledningar till att man kan känna sig kissnödig, men att det finns några som är lite vanligare än andra. 

Därför känner du dig kissnödig – trots att du redan kissat

1. Urinvägsinfektion

Den antagligen mest välkända anledningen till att man kan känna sig kissnödig är urinvägsinfektion. För att ta reda på om det är urinvägsinfektion som ligger bakom. Du kan köpa hemmafester för att kolla om du lider av urinvägsinfektion på Apoteket, eller göra ett test på din vårdcentral.

2. Uretrit

– Uretrit är en form av katarr eller irritation i urinröret som inte är helt ovanlig. Det kan skapa en trängningskänsla men när man försöker kissa kommer inte något. Det kan också orsaka smärta under samlag eftersom det handlar om en inflammation. Det kan vara lite svårt att få bukt med så det är bra att söka hjälp så man kan få en behandling, säger Nina Bohm-Starke. 

Bildkälla: Shutterstock

3. Klamydia

– Ett av symptomen för klamydia kan vara att man känner sig kissnödig om det har satt sig i urinröret. Det är därför man ombeds lämna även urin vid ett klamydiatest.

4. Mykoplasma

– Även könssjukdomen mykoplasma, som orsakas av en bakterie som ofta angriper livmoderetappen kan orsaka en känsla av att vara kissnödig. 

5. Spänd bäckenbotten

– Vissa har spända bäckenbottenmuskler, vilket inte tillåter dem att tömma blåsan helt vilket gör att man känner sig kissnödig. Kvinnor ska kunna "släppa ner" sin bäckenbotten när man urinerar eller har sex. Kan man inte det kan det betyda att man är spänd, men då brukar man också känna smärta under samlag. 

– Vilket kan skapa en ond spiral mellan fysik och psyke. Men har man inte andra symptom än kissnödighet är det antagligen inte så att man har spänd bäckenbotten, förklarar Nina Bohm-Starke för Nyheter24. 

Bildkälla: TT

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du känt dig kissnödig hela tiden?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Minskad köttproduktion – stänger storslakteri

Statsministern duckar frågor i Bryssel

Nästan alla EU-ledare har svarat på frågor runt pågående toppmöte i Bryssel. Men från Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) är det än så länge tyst, bortsett från ett kort uttalande om EU:s ekonomi på väg in till dagens möte.

FHM: Fler äldre behöver ta covid-spruta

Fler äldre behöver få vaccinet mot covid-19 i april, enligt Folkhälsomyndigheten.

Uppgifter: Hundratals kilo kokain beslagtaget

Flera personer har gripits i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm.

MP: "Fruktansvärd framtidsbild"

Miljöpartiet oroar sig för att högerextrema ska få allt mer makt i EU-parlamentet efter valet. Det är en fruktansvärd framtidsbild de målar upp, säger partiets toppkandidat Alice Bah Kuhnke.

Dödstalet stiger efter attacken mot Tjernihiv

Minst 18 människor dödades i den ryska attacken mot staden Tjernihiv i norra Ukraina på onsdagen. Både Ryssland och Ukraina uppger att de hejdat drönarattacker under natten.