- Foto: TT/Pixabay

Därför ska du inte dricka för mycket vatten – det kan hända

Dricker du vatten konstant? Det kanske du inte ens behöver och det kan rent av vara farligt.


Kroppen består av cirka 60 procent vatten. Hur mycket en person behöver dricka är högst individuellt och hänger ihop med hur mycket man väger – och hur mycket man svettas. Tidigare har det pratats om ungefär en och en halv liter vatten under ett dygn. 

Att dricka för mycket vatten kan dock vara en fara. Kroppen klarar bara av en viss mängd vatten och om den gränsen passeras kan man drabbas av vattenförgiftning. 

Det på grund av att cellerna i kroppen ökar i volym, även i hjärnan som då får problem med sin funktion. Som värst kan då hjärnstammen bli allvarligt skadad, enligt forskaren Mats Rundgren vid Karolinska Institutet som pratat med Ica.

Några enkla tips för att hålla koll på vätskebalansen är att titta på urinfärgen och mängden när man kissar. Om färgen är ljusgul och du går på toaletten ett par gånger om dagen så håller du en jämn nivå. 

Så ha ett sunt förnuft om hur mycket vatten du behöver dricka. 

LÄS MER: Därför ska du undvika ha citron i vatten

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Dricker du vatten ofta?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kung Harald tillbaka på jobbet

Israelisk underrättelsechef avgår

Chefen för Israels militära underrättelsetjänst avgår efter misstagen som gjordes före Hamas terrorattack 7 oktober, skriver israeliska militären.

Gata i Lund spärras av – bombskydd på väg

Efter larm om ett misstänkt farligt föremål har en gata i centrala Lund spärrats av. Nationella bombskyddet är på väg för att undersöka föremålet.

Flera utredningar på kritiserad anstalt

Utredningar av "individer och händelser" pågår just nu på Skänningeanstalten, uppger Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmberg för P4 Östergötland.

Polisen rapporterar om farligt föremål, Lund

1 timme sedan
"Kontroll av föremål i centrala Lund", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Hundratals kroppar i massgrav i Gaza

1 timme sedan
Närmare 200 kroppar uppges ha hittats nedgrävda vid Khan Yunis-sjukhuset Nasser sedan Israels styrkor lämnat staden, som är Gazaremsans näst största. Arbetet med att gräva fram kvarlevor väntas ta flera dagar.