Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför ska du inte dricka för mycket vatten – det kan hända

- 12/07/2017, 14:56

Dricker du vatten konstant? Det kanske du inte ens behöver och det kan rent av vara farligt.

Kroppen består av cirka 60 procent vatten. Hur mycket en person behöver dricka är högst individuellt och hänger ihop med hur mycket man väger – och hur mycket man svettas. Tidigare har det pratats om ungefär en och en halv liter vatten under ett dygn. 

Att dricka för mycket vatten kan dock vara en fara. Kroppen klarar bara av en viss mängd vatten och om den gränsen passeras kan man drabbas av vattenförgiftning. 

Det på grund av att cellerna i kroppen ökar i volym, även i hjärnan som då får problem med sin funktion. Som värst kan då hjärnstammen bli allvarligt skadad, enligt forskaren Mats Rundgren vid Karolinska Institutet som pratat med Ica.

Några enkla tips för att hålla koll på vätskebalansen är att titta på urinfärgen och mängden när man kissar. Om färgen är ljusgul och du går på toaletten ett par gånger om dagen så håller du en jämn nivå. 

Så ha ett sunt förnuft om hur mycket vatten du behöver dricka. 

LÄS MER: Därför ska du undvika ha citron i vatten

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Dricker du vatten ofta?