Så smarta tips!
1 av 4
Så smarta tips! - Foto: TT/Pixabay
Heimlichmanövern är viktig att kunna!
2 av 4
Heimlichmanövern är viktig att kunna! - Foto: Wikimedia/Rama
Visst så går det att koncentrera sig på fler saker än en, men HUR mycket?
3 av 4
Visst så går det att koncentrera sig på fler saker än en, men HUR mycket? - Foto: TT
Akta dig för "Bystander Effect", fenomenet som menar att ju fler personer runt omkring, desto mer ökar chansen att personer INTE ingriper.
4 av 4
Akta dig för "Bystander Effect", fenomenet som menar att ju fler personer runt omkring, desto mer ökar chansen att personer INTE ingriper. - Foto: TT

9 livsviktiga knep som kan rädda livet på dig

Vill du leva ett långt och lyckligt liv? Dessa knep garanterar inte ett sådant, men kan hjälpa till under livets gång.


Business Insider har listat, en aning otippade, men otroligt smarta tips de anser att alla borde kunna. Här kommer några. 

1. HEIMLICHMANÖVERN

Heimlichmanövern är en världsberömd metod som utvecklades av Henry Heimlich år 1974. Den används för att få loss objekt som täppt till luftstrupen och gör att du inte kan andas. Den utvecklades av Henry Heimlich 1974. 

Så här gör du om någon sätter i halsen: 

– Ställ dig bakom personen som satt i halsen och lägg armarna under personens bröstkorg. 

– Knyt ena handen och placera tumsidan nedanför personens bröstben. 

– Grip tag i den knutna handen med den andra handen och tryck kraftigt inåt-uppåt. Detta skapar en luftstöt som kan få hindret att lossna, ibland behövs flera såna här stötar för att få upp objektet. 

Wikimedia/Rama

2. HEIMLICHMANÖVERN PÅ DIG SJÄLV

Tänk om du någon gång är själv och sätter något i halsen? Det går nämligen att använda Heimlichmanövern på sig själv! 

Så här gör du om du satt något i halsen: 

– Använd din starkaste hand och forma en knyten näve med den. 

– Placera näven under din bröstkorg, precis ovanför naveln. 

– Placera din andra handflata över näven för att trycka hårdare. 

– Tryck nu kraftfullt in näven i mellangärdet (ovanför magen). 

– Gör det här tills du får ut objektet. 

3. LÄGG NER MOBILEN

Det är faktiskt så att hjärnan inte kan hantera uppgiften med att gå och samtidigt hålla fokus på det som händer på mobilskärmen. Så antingen får du ta ett steg åt sidan och pausa din promenad, eller lägga undan mobilen. 

Det kan bli så att du ''blir blind'' för det som händer runt om kring. Du kan exempelvis uppfatta rörelsen från en bil men inte uppfatta att det är en bil. Och om den skulle köra mot dig skulle det kunna gå riktigt illa. 

TT

4. PACKA NER ALLERGIMEDICINEN

När du ska till ett ställe du inte besökt tidigare är ett råd att köpa med sig antihistamin. 

Tänk om du har allergier som du inte vet om? När du åker till okända ställen kanske du stöter på något som utlöser en allergisk reaktion. Det är bra att vara förberedd, speciellt på saker en inte är beredd för. Så ta en sväng förbi apoteket innan din trip. 

5. PEKA UT EN PERSON

Den här punkten är riktigt cool och viktig om du någon gång skadar dig på offentlig plats. En kanske tror att det är lugnt om något händer framför ögonen på andra, men forskning visar annorlunda. 

Det socialpsykologiska fenomenet "The Bystander Effect" hävdar att ju fler människor som vittnar en allvarlig händelse, desto mer minskar benägenheten hos personerna att ingripa. Detta för att varje enskild person tänker att någon annan kommer komma till undsättning, och den känner då inget ansvar för att hjälpa till. 

Så om du skadar dig i en folksamling så förlita dig inte på civilkurage, utan peka ut någon, sök ögonkontakt med personen och skrik efter hjälp. 

TT

6. LÅT KNIVEN SITTA KVAR 

Om du eller någon annan får i sig ett vasst föremål så ska ni låta det sitta kvar. 

Att dra ut något som åkt in i ens kropp kan öka den takt en förlorar blod. Istället för att försöka avlägsna objektet ska en försöka täcka såret och i väntan på medicinsk hjälp göra allt för att stoppa blodet. 

7. LYS PERSONEN REJÄLT I ÖGONEN

En riktigt stark ficklampa kan vara lika effektiv som en kniv eller annat vapen vid överfall, och du slipper bli gripen för innehav av något olagligt föremål. 

Om någon som uppvisar extremt aggressiva tendenser börjar närma sig dig kan du plocka upp en ficklampa och lysa personen i ögonen med den. En riktigt stark lampa med 200 watt kan ge dig chansen att sticka iväg. Om du misstagit dig leder det här inte till några större skador och du kan inte åka fast för det. 

8. FÖLJ STRÖMMEN ELLER GÅ MOT STÄNGSLET 

Du är ute på en fotvandring och är plötsligt vilse. Istället för att försöka hitta tillbaka så ska du leta efter en ström. Strömmar åker alltid nedåt och du kommer på det viset finna en flod. Om du hittar ett stängsel leder det så småningom till en väg eller byggnad. 

9. HÅLL DIG KONCENTRERAD DE FÖRSTA 3 MINUTERNA OCH DE SISTA 8 PÅ FLYGET

De flesta (cirka 80 procent) flygkrascher sker inom de första tre minuterna vid lyft eller antingen inom de sista åtta vid landning. 

Istället för att sätta i lurarna, se en film, lyssna på en podd, läsa en bok är det bra om du istället är uppmärksam under denna tid. Var ligger utgångarna? Hur många sitter var? Försök vara alert under den här tiden. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Lärde du dig något nytt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Senaten i USA:s kongress röstar ja, efter representanthusets ja i helgen, till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på det sedan i höstas för att stå emot Ryssland.

Rysk robotattack mot Charkiv

Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.