Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskare varnar: Västerländska män riskerar att bli infertila

En ny analys visar att mängden sperma minskar bland männen i värstvärlden.
1 av 3

En ny analys visar att mängden sperma minskar bland männen i värstvärlden.

TT/Pixabay

Ingen vet vad det kan bero på.
2 av 3

Ingen vet vad det kan bero på.

TT

Detta har alltså hittills bara drabbat män i väst.
3 av 3

Detta har alltså hittills bara drabbat män i väst.

Shutterstock

Nyheter | 26/07/2017 12:57

Studier gjorda över 40 år visar att västerländska män producerar allt mindre sperma, men österländska män har inte alls samma problem.

Det är sedan tidigare känt att det är mellan 40 miljoner och 250 miljoner spermier i en ejakulation.

Det är alltså väldigt varierande. Men studier visar dessutom att mängden spermier har minskat hos män med över 50 procent sedan 1970-talet, skriver SVT Nyheter.

Ännu mer intressant är att det bara har drabbat män i västvärlden.

Detta framgår av en analys från 185 studier som gjorts mellan 1973 och 2011 av ledande forskare i USA och Israel.

Studierna är gjorda på män över hela världen.

Bildkälla: TT

Med 52,4 procent hade antalet spermier per milliliter sperma sjunkit mellan åren 1973-2011. Den totala mängden spermier per utlösning hade minskat med 59,3 procent.

Det som är intressant med studien är att det bara var män från Nordamerika, Europa, Australien och Nya Zeeland som visade en minskning av spermier – men inte män från Sydamerika, Asien och Afrika.

Anledningen bakom är ett mysterium. En anledning kan vara att det är vissa kemikalier i miljön som påverkar produktionen av spermier. Forskare uppmanar nu myndigheter att ta studien på allvar och ta reda på orsakerna, skriver SVT.

– Den här studien visar, för första gången, att minskningen är stark och fortgående. Eftersom nedgången bara är märkbar i västvärlden är det högst troligt att vissa kemikalier i miljön är en viktig bakomliggande orsak, säger Shanna Swan, professor vid School of Medicine at Mount Sinai i New York.

Forskarna menar att om trenden inte bryts kan infertilitet bland män bli ett allvarligt problem i framtiden, inte alltför långt bort.

Se även: Slösa inte bort dina kroppsvätskor – så här mycket får du betalt för sperma

Har du koll på om du är fertil?