Bli inte ledsen om du failade körkortet.
1 av 3
Bli inte ledsen om du failade körkortet. - Foto: TT/Pixabay (montage)
Det finns nämligen en bra sak med det.
2 av 3
Det finns nämligen en bra sak med det. - Foto: TT
Att du antagligen är smart.
3 av 3
Att du antagligen är smart. - Foto: TT

Fick du inte körkortet på första försöket är du antagligen smart

Om du är en av dem som kuggade både en och två gånger på uppkörningen kan du i alla fall vara glad för att du nog är smart.


Alla som har körtkort kommer nog ihåg hur sjukt nervöst det var att till sist stannade bilen och vänta medan uppkörningsledaren satt där och fyllde sitt papper  för att sedan vända sig om och säga antingen de förlösande orden "du klarade det" eller de förkrossande "tyvärr klarade du det inte…". 

Om du känner igen dig i den sista kommentaren är du en av dem som hade oturen att kugga på ditt första försök att ta körkort, men nu finns det faktiskt lite plåster att få på såren. 

Enligt en ny undersökning från det brittiska försäkringsbolaget Privilege DriveXpert är de som inte får sitt körkort på första försöket generellt sett smartare än andra, skriver brittiska Metro. 

Bildkälla: TT

Undersökningen frågade 1 564 britter som tagit körkort vilken utbildning de hade och hur många försök som krävdes innan de fick körkort. 

Det visade sig att 59 procent av dem som inte hade någon utbildning klarade uppkörningen på första försöket, jämfört med 50 procent bland dem som gått ut grundskolan och 51 procent av dem som gått klart gymnasiet. 

Av personer med en kandidatexamen var det 48 procent som fick sitt körkort på första försöket. Men bland företagare var det bara 39 procent som klarade det första gången. Och i den gruppen var det dessutom tre gånger så stor chans att personerna försökt fyra eller fler gånger innan de klarade det. 

Bildkälla: TT

Det visade sig också att kreativa personer fick sitt körkort snabbare än personer med en mer akademisk utbildning. De som svarade att de läst konst i skolan behövde i snitt bara 1,9 försök innan de fick sitt körkort medan personer som läst matematik och naturkunskap behövde 2,3 försök, skriver brittiska Metro.

Så om du deppar för att du inte klarade körkortet på första försöket så kan du i alla fall trösta dig med att du nog är smart. 

Och om allt känns helt desperat kan du kolla in hur lätt det är att få ett falskt körkort i Sverige i spelaren under. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kuggade du på första uppkörningen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.