Det här är den bästa tiden på dagen att ta en tupplur

- 21/08/2017, 19:17
Gillar du att napa?
1 av 3

Gillar du att napa?

Pixabay

I så fall borde du göra det vid den här tiden på dagen.
2 av 3

I så fall borde du göra det vid den här tiden på dagen.

Pixabay

Men se till att inte sova för länge.
3 av 3

Men se till att inte sova för länge.

Pixabay

Känner du dig seg och planerar att ta en tupplur någon gång under dagen finns det en tid som är bättre än andra.

Vissa människor har det extremt lätt att somna lite varstans på bara några minuter, för andra är det helt omöjligt. Tråkigt nog för de som har det svårt att somna på dagen finns det stora fördelar med att ta en tupplur – och speciellt vid en viss tid, skriver Independent. 

Den tid som det enligt forskare ska vara bäst att ta sig en liten tupplur är vid klockan tre på eftermiddagen. Detta på grund av vår dygnsrytm som har en tendens att dippa vid tresnåret. 

Många känner också av en viss tröghet sådär efter lunch, vilket även det är en av förklaringarna. 

Dock är det viktigt att se till att du inte slumrar till för länge. Den perfekta tiden för en tupplur är 20 till 30 minuter. Sover du längre än så kan du hamna i djupsömn, vilket kan resultera i att du kan känna dig nyvaken och lite groggy i upp till en timme efter att du vaknat. 

Dessutom kan en längre lur också göra det svårare att somna på kvällen, vilket såklart inte är speciellt bra om du försöker undvika sömnbrist på dagen. 

För den som brukar ta sig en liten lur på eftermiddagen kommer faktiskt flera bra hälsoeffekter också. Bland annat är man mer alert och kreativ efter en tupplur, man löper också mindre risk att begå misstag eller vara med om olyckor, skriver Independet. 

Så om du vill börja napa på jobbet kan det vara en bra idé att fråga din chef om du skulle kunna få nicka till där runt tre. 

I spelaren under kan du se sju anledningar till att du borde sova naken. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Brukar du ta tupplurar?