Brukar du sitta mest hela dagarna?
1 av 3
Brukar du sitta mest hela dagarna? - Foto: Pixabay (montage)
Då borde du veta att det faktiskt kan få din rumpa att "dö".
2 av 3
Då borde du veta att det faktiskt kan få din rumpa att "dö". - Foto: Pixabay
Och det kan medföra andra skador.
3 av 3
Och det kan medföra andra skador. - Foto: Pixabay

Sitter du länge kan din rumpa "dö" – så här skyddar du dig

Sitter du ofta still på jobbet? Då borde du verkligen ha koll på den här hälsorisken.


Om du är en av alla oss som har ett stillasittande jobb kan det vara bra att känna till alla hälsorisker som är förknippade med det. Men det är nog få som känner till att din rumpa faktiskt kan dö, skriver Attn. 

Ja, du läste rätt, det kallas för "dead butt syndrome", eller det vetenskapliga namnet "gluteal amnesia" vilket betyder ungefär "rumpminnesförlust". 

Vad kan du då göra åt detta extremt märkliga syndrom tänker du? Det handlar om att du måste träna rumpans muskelminne. 

När du sitter förkortar du nämligen höftböjarmusklerna, vilket i sin tur gör att rumpmusklerna inte kan fungera så bra som de borde. Kort sagt: din rumpa "glömmer bort" hur den ska fungera för att hjälpa din kropp att stå upprätt. 

Enligt CNN kan det här leda till smärtor i rygg, svank, knän och vrister eftersom din kropp då försöker att kompensera för den obalans som orsakas när din rumpa inte längre arbetar för att stötta din kropp i upprätt läge. 


Bildkälla

I det moderna samhället spenderar många av oss majoriteten av dagen sittandes, både på jobbet, i skolan, i bilen, på bussen eller tåget och sedan när vi kommer hem sitter vi kanske i soffan. Det blir inte många stående timmar per dag. 

Så vad kan du göra för att inte din stackars rumpa ska gå det här hemska ödet till mötes? 

Jo, det är faktiskt inte så svårt alls. Enligt sjukgymnasten Kristen Schuyten är det bara att gå upp och stretcha några gånger om dagen, eller ta en kort promenad. Hon rekommenderar att sätta några alarm för att påminna dig själv om att röra på dig mer. Samt ha en bra sittställning när du arbetar. 

Du kan också prova den här enkla övningen som ska hjälpa rätt bra, även utanför gymmet. Ställ dig rakt. För fram svanskotan och knip med rumpmusklerna så hårt du kan, och räkna till fem. Upprepa sedan tio gånger. 

Vi lovar, det kanske känns löjligt att göra knipövningar med rumpan, men det lär ju kännas ännu töntigare att förklara för din chef att din rumpa "dött" och att därför måste du vara hemma från jobbet, skriver Attn

Någon som antagligen inte kommer drabbas av en "död" rumpa är den här modellen vars rumpa är över 200 centimeter bred. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du ett stillasittande jobb?
Tack för din röst!