En ny studie visar att öl kan vara mer smärtstillande än paracetamol.
1 av 3
En ny studie visar att öl kan vara mer smärtstillande än paracetamol. - Foto: TT
Paracetamol säljs huvudsakligen i Sverige under namnet Alvedon.
2 av 3
Paracetamol säljs huvudsakligen i Sverige under namnet Alvedon. - Foto: TT
Skål får mindre huvudvärk!
3 av 3
Skål får mindre huvudvärk! - Foto: TT

Ny forskning: Två bärs hjälper mer mot smärta än Alvedon

Gillar du bärs? Hatar du att ha ont? I så fall har vi goda nyheter. En ny studie visar att öl är mer smärtlindrande än paracetamol.


Ibland bara älskar vi forskare. Speciellt när de kommer med nya härliga studier. Så vad sägs om denna – som visar att öl är mer smärtlindrande än paracetamol?

Efter 18 studier kan nu forskare från Greenwichs universitet visa att två pints, ungefär 56 deciliter, kan reducera smärta till 75 procent – vilket är större än de smärtstillande effekterna i paracetamol, skriver The Independent.

Genom att höja alkoholhalten i blodet till 0,8 promille ger du kroppen "en liten höjning av smärttröskeln", och således en "måttlig till hög minskning av smärtintensiteten". 

Bildkälla: TT

Forskaren själv förklarar det såhär:

"Våra fynd föreslår att alkohol är en effektiv smärtlindring, vilket kan förklara alkoholmissbruk hos de med kroniska smärtor, trots dess potentiella negativa konsekvenser för långvarig hälsa"

Detta till trots är det oklart om alkohol minskar känslan av smärta då det påverkar hjärnans receptorer, eller om det bara är så att alkoholen minskar ångest – som får oss att tänka att smärtan inte är lika illa.

– Alkohol kan jämföras med opioida droger såsom kodeine och effekten är mer kraftfull än paracetamol, säger Dr Trevor Thompson, som är en av forskarna bakom studien, till The Sun.

Om än studiens fynd är en positiv sida av alkohol – så är det en av väldigt få sådana, och hälsoeffekterna av alkohol är huvudsakligen negativa.

Bland annat påverkar alkohol hjärnan, hjärtat och levern negativt. Dessutom kan drycken få testiklarna att skrumpna hos män, skriver sajten IQ. Så nog är det bättre att hålla sig till de klassiska smärtstillande ämnena ändå.

Se mer: MUF-kravet: Kall bärs och midsommaröppet på Systembolaget

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du dricka mycket öl?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Största guldstöten i Kanada nära klaras upp

Kreml: Ukraina-hjälp från USA förändrar inget

Nytt bistånd från USA till Ukraina kommer inte att förändra dynamiken på slagfältet, hävdar Ryssland. Uttalandet kommer i samband med att USA:s kongress förbereder sig för en avgörande omröstning under helgen om långvarig militär finansiering till Ukraina.

Meteoritjägare överklagar till Högsta domstolen

Geologerna Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg som i hovrätten förlorade den uppmärksammade tvisten om en meteorit som landade utanför Enköping i november 2020 överklagar till Högsta domstolen.

Nordeas stora förändring – så påverkas du: "Genomsyrar allt"

Sverige har större problem än grannländerna med vågen av bankbedrägerier, enligt Nordea-chefen Frank Vang-Jensen. Man ska vara väldigt försiktig och skeptisk, säger han om hur utsatta grupper ska skydda sig.

JO granskar tredje Kinberg Batra-rekrytering

Justitieombudsmannen (JO) granskar ytterligare en rekrytering kopplad till Anna Kinberg Batra och länsstyrelsen i Stockholm, rapporterar Aftonbladet.

Ny skyddsjakt på skånsk varg

Efter flera vargangrepp mot får på Söderåsen i Skåne blir skyddsjakt återigen aktuell.