Så här kan du se om ditt ägg kommer från en sund höna

- 03/09/2017, 15:04
Hönan som lade ditt ägg lämnade en ledtråd till hur den mådde i ägget.
1 av 3

Hönan som lade ditt ägg lämnade en ledtråd till hur den mådde i ägget.

TT/Pixabay

Så vill du veta hur den mådde är det bara kolla lite extra på äggulan.
2 av 3

Så vill du veta hur den mådde är det bara kolla lite extra på äggulan.

TT

Och det kan ju vara skönt att veta att man köper schyssta ägg.
3 av 3

Och det kan ju vara skönt att veta att man köper schyssta ägg.

Pixabay

Brukar du äta ägg till frukost? I så fall kan det vara bra att ha koll på hur hönan som ägget kommer ifrån egentligen mådde.

Ägg är både gott och nyttigt, och det går dessutom att tillreda på många sätt, vilket gjort att det för de flesta är en basvara som alltid finns hemma. 

Många vet också att det är viktigt att ha koll på varifrån man köper sina ägg, för det finns faktiskt skillnad mellan näringsvärdet i äggen baserat på hur hönan som lade det mådde. 

Det finns faktiskt ett knep som gör att du enkelt får reda på hur hönan hade det. 

Typ 1

Om ägget har en ljusgul gula kommer det troligen från en burhöna som vuxit upp på alldeles för liten yta utan tillgång till naturligt solljus. De får också en mer enformig föda i de flesta fall och fodret brukar baseras på vete. Gulan är mer näringsfattig och det är därför den får sin ljusa färg. 

Typ 2

Ägget har en lite mörkare gula vilket indikerar att det kommer från en frigående höna inomhus som fortfarande har begränsat med plats. Deras foder består oftare av spannmål och de får även äta insekter som de hittar. Det gör att de har en mer varierad kost och därför blir äggulan mer näringsrik och mörkare. 

Typ 3

Har ägget en mörk, fyllig gula så betyder det att det kommer från en höna som haft mycket plats att röra sig och bo på. De har också haft tillgång till att gå ut och få naturligt solljus. De har fått äta varierat i form av både spannmål av majs och korn, men även insekter och färska grönsaker. Det är den här typen av ägg som innehåller mest omega 3-fettsyror och vitaminer. 

Så nästa gång du står i butiken och tänker på vilken typ av ägg du ska köpa, tänk också på hur hönan som lade de äggen faktiskt hade det. Äggen från frigående hönor kostar några kronor extra men du får både ett sundare ägg och en bättre frukost, skriver Remedy Daily

I videon under kan du se Charlotte som köpte ägg på nätet, och bara några veckor senare så kläcktes de. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.