Det är inte en så bra idé att stänga av fläkten på flyget.
1 av 3
Det är inte en så bra idé att stänga av fläkten på flyget. - Foto: Pixabay
Många tror att man löper större risk att bli sjuk om man har den på.
2 av 3
Många tror att man löper större risk att bli sjuk om man har den på. - Foto: Pixabay
Men det är faktiskt tvärt om.
3 av 3
Men det är faktiskt tvärt om. - Foto: Pixabay

Här är varför du aldrig bör stänga av flygplansfläkten

Många tror att man löper stor risk att bli sjuk om man stänger av flygplansfläkten ovanför ens huvud, men det stämmer inte alls.


Många brukar tänka att om man sitter i drag under en lång flygning är risken att man blir sjuk större. Men enligt en expert på sjukdomars spridning i flygplan är det faktiskt tvärt om, skriver Travel + Leasure. 

Det handlar om hur flygplansventilationen är uppbyggd. Du kanske tror att luften i planet cirkulerar i hela kabinen, men fläktsystemet är gjort så att du inte utsätts för luft från mer än några rader omkring dig. 

Anledningen till att systemet är uppbyggt på det sättet är en kvarleva från när rökning var tillåtet på flygplan eftersom tillverkarna då behövde komma på hur de snabbt skulle kunna rena luften från rök. 

Luften sugs ut ur kabinen via galler antingen vid golvet eller under fönstrena, sedan blandas den med luft utifrån och sedan renas den genom ett specialdesignat filter som tar bort 99 procent av damm och partiklar i luften. 

Det gör att så länge du har fläkten igång kommer du att få frisk, bakteriefri luft i en stadig ström och dessutom inte utsätta dig själv för att komma i kontakt med luft från andra personer runt dig i lika stor utsträckning. 

Detta gör att du är mer skyddad från luftburna sjukdomar så som virus, mässling och tuberkulos, säger experten. Att ha fläkten igång blir därför ännu viktigare när man dessutom kan få torra slemhinnor på flygplan, vilket gör att det är lättare att smittas, skriver Travel + Leasure.

Så nästa gång du sträcker dig för att stänga av fläkten, tänk en gång extra och dra ner den till medium eller låt istället. 

I spelaren under kan du se åtta saker du inte visste att du kunde få gratis på flygplan.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du stänga av fläkten på flyget?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Populära butiken tvingas stänga efter 172 år: "Bestörta"

Försvagad sits för Danmarks regering

Den danska regeringens position försvagas och Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne stärks sedan en folketingsledamot bytt parti till hennes och en politisk vilde också bestämt sig för att gå med där.

Ras för bitcoin

Kryptovalutor som bitcoin faller kraftigt och just bitcoin har under morgonen backat drygt 5 procent. Nedgången betyder att en bitcoin nu handlas kring drygt 63 800 dollar vilket innebär en nedgång på 10 procent de senaste fem dagarna.

Högre försvarsvilja med utländsk bakgrund

Viljan att strida och riskera livet för att försvara Sverige är högre bland invånare i utsatta områden med utländsk bakgrund än hos övriga svenskar. Det visar en ny undersökning från Järvaveckan.

Här tvingas Maria Forsblom lämna "Nyhetsmorgon"-studion – mitt i direktsändning

Anders Pihlblad och Maria Forsblom skulle leda tisdagens "Nyhetsmorgon" i TV4. Men mitt under sändningen tvingades den senare lämna studion.

Planen: Dubbelt så mycket el till 2045

År 2045 ska Sverige kunna producera dubbelt så mycket el som i dag, eller 300 TWh. Bland annat med kraftigt utbyggd kärnkraft. Det framgår av regeringens energiproposition, som också innehåller etappmål på vägen dit.