Torsdag 1 Dec
Stockholm

Det här händer i kroppen när du har mens

. Foto: TT/Shutterstock

Har du undrat vad som händer i din kropp när du har mens? Nyheter24 har tagit ett snack med en expert för att reda ut det.

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att ha mens kan vara riktigt jobbigt, man känner sig svullen, det gör ont och allt är bara allmänt drygt. Men vad är det som händer i kroppen när man har mens egentligen? 

Nyheter24 ringde därför upp Therese Zetterqvist Eriksson som är samordnande barnmorska på UMO.se och 1177 för att ta reda på det. 

Därför gör det ont

Livmodern är en muskel och mensen består av slemhinnan som finns på insidan av livmodern. Den byggs upp varje månad. 

– Mensen är inte rent blod, det kan vara delar av slemhinna och blodklumpar. Det som händer när man får mens är att slemhinnan från livmoderns insida släpper. För att livmodern ska kunna göra sig av med slemhinnan, drar den ihop sig. Livmodern krampar och får syrebrist, det är därför det gör ont.

Så lindrar värk

Många har nog fått mensvärk och vet att det kan vara riktigt jobbigt. Förutom värktabletter så finns det saker man kan göra för att underlätta och lindra värken. 

– Att få orgasm, träna eller använda värmedyna hjälper mot mensvärk. Vissa tycker det är smidigt att ha p-ring, p-piller eller p-plåster, eftersom man då slipper mensvärk och kan styra när mensen ska komma. För en del tar det ett tag innan man hittar ett p-piller som passar, men när man har hittat det, räcker det att släppa fram sin mens någon eller några gånger per år.

PMS

Innan man får mensen rubbas även hormonbalansen i kroppen. För vissa sker detta till den grad att man får vad som kallas PMS.

Har man PMS så kan man uppleva nedstämdhet och en del upplever också att man kan vara mer smärtkänsliga än vanligt. 

– Om man har PMS ska det försvinna på en gång när mensen kommer, men om man mår väldigt dåligt av PMS eller har andra mensbesvär, ska man söka läkarhjälp. Det finns bra hjälp att få.

TV: 7 vanliga anledningar till att din mens är oregelbunden

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Brukar du ha mycket mensvärk?
Tack för din röst!
Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.