Par.
Varför går vi egentligen tillbaka till våra ex? - Foto: Pexels

Därför går du tillbaka till ditt ex – experten: "Då blir det smärtsamt"

Många har varit där: i sängen med ett ex och undrat vad det var som hände. Men det finns en anledning. Relationsexperten Charlotte Sander berättar för Nyheter24 varför du tenderar att gå tillbaka till din tidigare kärlek.


Göra slut, bli tillsammans, göra slut. Avskedssex. Kärleksaffär. Det är inte ovanligt att vi faller tillbaka hos gamla ex, oavsett om vissa gör det mer och andra mindre.

– En del har så att säga avslutningssex. På något vis vet man ofta inombords att man har sex för sista gången. Det blir som ett riktigt avsked som blir tydligare för varje gång man har sex. För många blir dessutom sexet bättre än någonsin, säger relationsexperten Charlotte Sander till Nyheter24.

Då är det läge att göra slut med din partner – sexologen: "Tänk på att..."

Relationsexperten: "Blir smärtsamt"

För vissa kan det låta märkligt och kanske till och med destruktivt att ha en sexuell relation med en före detta partner, men anledningarna bakom verkar ändå helt logiska.

Enligt Charlotte handlar det ofta om att man är rädd för att släppa taget om varandra, eller att bli ensam. Det är nödvändigtvis inte dåligt, utan kan vara ett bra tillfälle att få pröva sina känslor och tankar. För att se om det var ett bra beslut eller inte. Men det finns givetvis undantag.

– Det är ju inte så lyckat om den ena vill mer än den andra, det blir det ju bara sårade känslor av. Det finns ju de som har brutit upp och startat en ny relation, men ändå fortsätter ha sex med sitt ex. När det kommer fram blir det smärtsamt, säger Charlotte.

Relationsexperten Charlotte Sander. Foto: Privat.

Om man dessutom har varit i en destruktiv relation men ändå går tillbaka till den partnern, kan det bero på att man inte tror att man kan få någon eller något bättre. 

– Men sen finns det ju såklart relationer med psykisk eller fysisk misshandel där man sitter fast och kanske behöver hjälp att komma ur.

Ska man gå vidare – eller satsa på nytt?

Några av de vanligaste anledningarna till att vi gör slut idag är att vi inte kommunicerar tillräckligt, att vi inte uppnått våra mål eller har olika drömmar. Om man känner sig klar med sin före detta partner märks det ofta genom att man har respekt för att var och en har gått vidare med sina liv, har ny partner, det inte gör ont längre och att man kan glädjas åt varandra.

Men om man inte är klar med varandra då? Vad krävs för att det ska lyckas igen?

– Nummer ett är att båda är hundra procent incheckade. Att man har lärt av sina tidigare erfarenheter i relationen och kunnat byta och bryta mönstren som inte tillfört något gott i relationen, säger Charlotte och fortsätter:

– Det här är ett jättestort jobb, men jag vet många som tycker det är värt slitet. De använder sig sen av erfarenheterna vidare i nästa relation. Man har fått nycklar och verktyg som gör att man snabbt kan upptäcka när det blir obalans.

Charlotte Sander är samtalsterapeut och driver sajten Relationsexperten.se.

Missnöjd med sexlivet? Så berättar du för din partner

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Se upp i backen – lavinfara under långfredag

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

3 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

igår 23:08
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.