Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mysteriet löst: Därför går du tillbaka till ditt ex

- 16/09/2017, 16:54
Brukar du gå tillbaka till dina ex? Det finns en anledning.
1 av 3

Brukar du gå tillbaka till dina ex? Det finns en anledning.

Shutterstock

Men drömmarna kan vara ett tecken på att något saknas i relationen.
2 av 3

Men drömmarna kan vara ett tecken på att något saknas i relationen.

Privat

Många ex-par har väldigt bra sex när de väl gjort slut.
3 av 3

Många ex-par har väldigt bra sex när de väl gjort slut.

Shutterstock

Många har varit där: I sängen med sitt ex och undrat vad det var som hände. Men det finns en anledning.

Göra slut, bli tillsammans, göra slut. Avskedssex. Kärleksaffär. Det är inte ovanligt att vi faller tillbaka hos gamla ex, oavsett om vissa gör det mer och andra mindre.

– En del har så att säga avslutningssex. På något vis vet man ofta inombords att man har sex för sista gången. Det blir som ett riktigt avsked som blir tydligare för varje gång man har sex. För många blir dessutom sexet bättre än någonsin, säger relationsexperten Charlotte Sander till Nyheter24.

Bild: Shutterstock

För vissa kan det låta märkligt och kanske till och med destruktivt att ha en sexuell relation med en före detta partner, men anledningarna bakom verkar ändå helt logiska.

Enligt Charlotte handlar det ofta om att man är rädd för att släppa taget om varandra, eller att bli ensam. Det är nödvändigtvis inte dåligt, utan kan vara ett bra tillfälle att få pröva sina känslor och tankar. För att se om det var ett bra beslut eller inte. Men det finns givetvis undantag.

– Det är ju inte så lyckat om den ena vill mer än den andra, det blir det ju bara sårade känslor av. Det finns ju de som har brutit upp och startat en ny relation, men ändå fortsätter ha sex med sitt ex. När det kommer fram blir det smärtsamt, säger Charlotte.

Bild: Shutterstock

Om man dessutom har varit i en destruktiv relation men ändå går tillbaka till den partnern, kan det bero på att man inte tror att man kan få någon eller något bättre. 

– Men sen finns det ju såklart relationer med psykisk eller fysisk misshandel där man sitter fast och kanske behöver hjälp att komma ur.

Gå vidare – eller satsa på nytt?

Några av de vanligaste anledningarna till att vi gör slut idag är att vi inte kommunicerar tillräckligt, att vi inte uppnått våra mål eller har olika drömmar. Om man känner sig klar med sin före detta partner märks det ofta genom att man har respekt för att var och en har gått vidare med sina liv, har ny partner, det inte gör ont längre och att man kan glädjas åt varandra.

Bild: Shutterstock

Men om man inte är klar med varandra då? Vad krävs för att det ska lyckas igen?

– Nummer ett är att båda är hundra procent incheckade. Att man har lärt av sina tidigare erfarenheter i relationen och kunnat byta och bryta mönstren som inte tillfört något gott i relationen, säger Charlotte och fortsätter:

– Det här är ett jättestort jobb, men jag vet många som tycker det är värt slitet. De använder sig sen av erfarenheterna vidare i nästa relation. Man har fått nycklar och verktyg som gör att man snabbt kan upptäcka när det blir obalans.

Charlotte Sander är samtalsterapeut och driver sajten Relationsexperten.se.

TV: Svensk kille råkade avslöjade sin otrohet – i liveradio

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du haft sex med ditt ex?