Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kliar snoppen? Det kan bero på det här

Nyheter | 17/09/2017 12:46

Om det brukar klia runt ditt underliv borde du verkligen läsa det här. Det kan nämligen bero på en del olika saker – däribland svamp.

Du har troligtvis hört om att man kan få svamp där nere i guldgruvan. Tyvärr är det så att när det kommer till just svamp talas det oftast om något som drabbar ens fiffi.

Om du med penis nu har gått runt med rak rygg och tänkt att det här aldrig kommer hända dig är det dags att tänka om. För även du kan faktiskt vara drabbad.

Man kollar på sin penis
Kliar det? Bild: Shutterstock

Enligt UMO är de vanligaste symptomen på svamp att ollonet blir rött, torrt och börjar fjälla.

Men det kan även drabba andra könsdelar. Som penisskaftet, pungen och ljumskarna som kan bli röda, torra och fnasiga.

Under förhuden finns ju vanligtvis en naturlig smegma, som alltså smörjer ollonet, men om du börjar få en vit hinna som är svår att tvätta bort kan även detta var tecken på svamp.

För hen som har en fiffi finns det flera receptfria och receptbelagda sätt att få slut på svamp. Men för hen med penis går det ofta över av sig själv på några dagar. Om inte är det bästa att boka ett läkarbesök.

Även om det är ovanligt att svampinfektion överförs mellan kön, är det inte omöjligt.

Par som har sex
Det kan finnas en del anledningar till att snoppen börjar klia – och då borde man inte ha sex. Bild: Shutterstock

Och oavsett är sex inget att rekommendera under dessa dagar.

Svampen gör nämligen att slemhinnorna både i vaginan och på ollonet blir irriterande, vilket gör att det kan göra ont, kännas obehagligt och dessutom orsaka sår och sprickor.

Skulle du mot förmodan ha sex ändå är det extra viktigt att bära kondom. När det finns sår och sprickor i slemhinnorna ökar nämligen risken för att få en könssjukdom.

umo.se kan du läsa mer om hur du undviker att få svamp.

TV: På med kondomen! Nu sprids den här könssjukdomen rekordmycket

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du haft svamp?