9 saker du gjort i ditt liv – som gör att du aldrig kan bli pappa

- 26/10/2017, 09:30 -

Festar du mycket och kanske badar alldeles för varmt? Om du drömmer om att en dag bli förälder bör du verkligen läsa det här.

Om du någon gång i framtiden planerar att skaffa barn finns det en hel del att tänka på och då tänker vi inte enbart på att det ska finnas plats för ett barnrum.

Nyheter24 har pratat med Stefan Arver, överläkare och chef för centrum för andrologi och sexualmedicin på Karolinska Universitetssjukhuset om gamla vanor (och ovanor) du säkert har haft eller fortfarande har, som kan göra det svårt för dig att bli pappa.

1. Tar varma bad

Vi vet hur skönt det här är – men har du en pung bör du undvika varma bad. 

– Värme mot testiklarna är skadligt. Att bada varma bad leder till att man ökar testiklarnas temperatur vilket skadar spermiebildningen.

Du får helt enkelt hålla dig till varma duschar och bastu istället.

2. Datorn i knät

Bild: Pixabay

Såvida du inte är född på 1800-talet och fortfarande bara använder stationär dator har du säkert himlat bort att man inte ska ha datorn i knät. Och du sitter kanske med den just nu, i soffan, framför tv:n och läser detta.

Sluta omedelbart. Värmen ifrån datorn kan vara riktigt skadligt för dina testiklar.

Man vet ännu inte om mobiltelefoner i sig är skadliga, men en varm mobiltelefon i byxfickan kan ju vara bra att undvika.

3. Rökning

Tjuvrökning, feströkning, vardagsrökning. Du kanske till och med läser detta med en cigg mellan fingrarna. Det var aldrig en bra idé att ens testa och du vet om det.

– Rökning är en väldokumenterad faktor som sänker spermiekvaliteten, det vill säga sämre rörlighet vilket även påverkar kvaliteten på de spermier som bildas. Slutar man röka kan det förbättra kvalitén, men det är bättre att inte ha utsatt testiklarna för alla de ämnen som man får i sig vid rökning, säger Stefan Arver.

4. Bar tajta kalsonger för att "lyfta paketet"

Det spelar ingen roll om det är din partner, morsa eller mormor som har köpt dem. Det är dags att byta ut alla tighta kalsonger.

– Tighta kalsonger där man trycker upp testiklarna mot ljumskarna och mellangärdet gör att testiklarna inte kan klara temperaturreglering, förklarar Stefan Arver.

Bildkälla: Pixabay

5. Droger 

Det finns aldrig någon bra anledning att bruka droger, och även om det var länge sedan du gjorde det kan det fortfarande påverka dig.

Bland annat cannabis, en av vår tids vanligaste droger, minskar bildningen av testosteron och spermier.

– Opiater stänger av testikelfunkition vilket leder till testosteronbrist och nedsatt sexuell lust och förmåga, säger Arver.

6. Dricker (mycket) alkohol

Och det har du kanske inte direkt slutat med. Men det räcker faktiskt med lite öl för att påverka din förmåga att bli förälder.

Danska studier visar nämligen att även 60 centiliter mellanöl om dagen kan ge sämre kvalitet, enligt Arver.

Vid högre konsumtion ger det skador på hypotalamus och direkt på testiklarna, vilket påverkar både humör, ork och sexuell lust.

7. Övervikt

Med övervikt kommer även en negativ påverkan på testiklarna, spermans kvalitet och testosteronproduktionen. Det kan även påverka ens sexlust och orsaka sexuell dysfunktion.

När man går ner i vikt ökar testosteronhalterna igen.

8. Tränar något hårt

Bild: TT

Om du gillar att träna kan det vara läge att se över vad du tränar. Sporter där det finns risker för att få slag mot huvudet, som kampsporter och typ fotboll, kan ge allvarliga skador på hypotalamus. Det är det organ i hjärnan som styr hormonnivåerna och alltså kan ge hormonbrist.

Inga hormoner – inga spermier.

9. Varit och är för nyttig (typ)

Lika viktigt det är som att ha koll på vikten är det att tänka på vad du äter. Och då syftar vi främst på extrema dieter. Dieter, hälsokost och kosttillskott kan ge mer skada än nytta.

– Allt som är rekommenderat för god hjärtkärl-hälsa är bra för fortplantningsförmågan. Man kan även öka intaget av antioxiandeter, blandade sådana för att ge positiv effekt. Det finns ett visst vetenskapligt stöd för att den typen av kosttillskott ger en förbättring i spermiekvaliteten och ökad chans att lyckas med en graviditet, säger Stefan Arver till Nyheter24.

Vissa kosttillskott kan alltså ge negativa effekter, medan andra kan ge positiva.

Kolla även in: Pontus som är Sveriges yngsta pappa: "Ändå ganska coolt"

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Vill du bli förälder?