Därför gick inte jorden under den 23 september

Mänskligheten lever vidare! Men vad var det egentligen som hände förra veckan? Vi reder ut vad Planet X är.


Nyligen har Nyheter24 skrivit om en hyfsat galen konspirationsteori om att jorden skulle gå under förra veckan. Uppenbarligen blev det inte så, men vad var det egentligen som gick fel?

Jo, som oftast när det gäller den här typen av spekulationer har personerna som står bakom den helt ignorerat all vetenskap, logik och förnuft. 

Teorin gick ut på att Nibiru (även kallad Planet X), en stor "hemlig" och osynlig planet i vårt solsystem skulle krocka med jorden, och på så vis skapa kaos och domedag. 

Mannen som ligger bakom, David Meade (som ej ska förväxlas med den brittiske tv-profilen med samma namn), kallar sig för en "kristen numerolog", och hade använt Bibeln och andra religiösa texter för att räkna ut när jordens undergång skulle komma. 

Faktum är att Meade skrivit en hel bok om planetkrocken, enligt The Express. Och boken har lyckats skapa sensation på nätet – och fått en hel del knäppskallar att "vakna". På nätet finns det ett tiotal sajter och videos som ägnat sig helt och hållet åt "Planet X".

Men kom igen, hade vi inte märkt om en gigantisk planet gled runt i vårt solsystem och riskerade att krocka in i jorden? Jo, självklart. Och trots att Nasa gång på gång klargjort att Niribu inte finns så fortsätter spekulationerna. 

Så, att jorden skulle gå under 23 september i år var inget annat än ett knäppt resultat av religiös galenskap och fundamentalism. Det är omöjligt att bestämma jordens undergång genom att leta efter små ledtrådar i Bibeln eller andra gamla skrifter. Många har försökt, ingen har lyckats. 

LÄS MER: 13 gånger folk trott att jorden skulle gå under

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Trodde du jorden skulle gå under?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Aktiespararna om Thunberg: "Snälla, väx upp"

Stockholmsbörsen på väg mot dyster inledning

Stockholmsbörsen förväntas öppna med en svag nedgång enligt IG Markets. Detta efter att handeln backat under gårdagseftermiddagen och stängt nedåt.

Efter ryska rykten: Nej, Charles är inte död

Nyheten slog ned som en bomb i ryska medier under måndagen: Storbritanniens kung var död. Men det var han inte.

SBAB sänker bolåneräntorna

Statliga banken SBAB sänker listräntorna för bolån med 0,05 procentenheter gällande bindningstider på tre månader och ett år.

Flera brister vid utvärdering av bistånd

Gott om information om verksamheters resultat – men när det kommer till långsiktiga effekter brister det. Regeringens rapportering av biståndets resultat saknar dessutom ofta den information som riksdagen efterfrågar.

Tre till sjukhus efter gasexplosion

1 timme sedan
Tre personer vårdas på sjukhus efter en misstänkt gasexplosion på Stena Aluminium i Älmhult. Olyckan inträffade vid halv åtta-tiden under måndagskvällen, rapporterar lokala medier.