Torsdag 26 Maj
Stockholm

Har du vita knottror runt ögonen? Det kan vara milier

Milier är ganska vanligt
Har du vita knottror runt ögonen? Det kan vara milier. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Har du fått en eller flera små vita knottror under ögat och undrar vad det är för något? Det kan vara milier och är ganska vanligt. Men vad är milier egentligen, är det farligt och varför får man det?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Du kanske har haft det själv eller så har någon du känner haft det. Vita knottror runt ögonen, eller Milier som det heter. Men vad är det egentligen, är det farligt och varför får man det? 

Milier är som en liten kula under din hud, som egentligen är ihopklumpade celler från översta lagret på huden, och kallas också för keratincysta. Ofta uppstår de runt huden runt ögonen, det är även ganska vanligt att få och är inte farliga. 

Varför får man milier?

Det vet man faktiskt inte men vissa tror att det kan bero på fel hudvård eller om man kanske har dålig blodcirkulation. Personer som ofta får milier är de som har yttorrhet eller har fet hy. 

Har du en mili, och vill bli av med den så ska du inte göra det hemma. Det eftersom det inte finns någon utförsgång. Man kan skada huden om man försöker ta bort dem själv. 

– De kommer aldrig att försvinna av sig själv, men man ska absolut inte klämma eller försöka ta bort dem själv, har Annica Joensuu, som är ordförande i Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation, tidigare sagt till Expressen

Men om man har milier så kan det ändå vara bra att gå och kolla vad det är, eftersom det finns andra hudförändringar.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du haft vita knottror runt ögonen?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela