Milier är ganska vanligt
Har du vita knottror runt ögonen? Det kan vara milier - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Har du vita knottror runt ögonen? Det kan vara milier

Har du fått en eller flera små vita knottror under ögat och undrar vad det är för något? Det kan vara milier och är ganska vanligt. Men vad är milier egentligen, är det farligt och varför får man det?


Du kanske har haft det själv eller så har någon du känner haft det. Vita knottror runt ögonen, eller Milier som det heter. Men vad är det egentligen, är det farligt och varför får man det? 

Milier är som en liten kula under din hud, som egentligen är ihopklumpade celler från översta lagret på huden, och kallas också för keratincysta. Ofta uppstår de runt huden runt ögonen, det är även ganska vanligt att få och är inte farliga. 

Varför får man milier?

Det vet man faktiskt inte men vissa tror att det kan bero på fel hudvård eller om man kanske har dålig blodcirkulation. Personer som ofta får milier är de som har yttorrhet eller har fet hy. 

Har du en mili, och vill bli av med den så ska du inte göra det hemma. Det eftersom det inte finns någon utförsgång. Man kan skada huden om man försöker ta bort dem själv. 

– De kommer aldrig att försvinna av sig själv, men man ska absolut inte klämma eller försöka ta bort dem själv, har Annica Joensuu, som är ordförande i Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation, tidigare sagt till Expressen

Men om man har milier så kan det ändå vara bra att gå och kolla vad det är, eftersom det finns andra hudförändringar.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du haft vita knottror runt ögonen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Tesla levde inte upp till prognos

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Rysk biträdande försvarsminister gripen

En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

1 timme sedan
En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.