Här är svaret på varför det ibland rycker i ögonlocket och hur man kan få det att sluta
Därför rycker det i ögonlocket - och så får du det att sluta - Foto: Pixabay / Pixabay

Rycker det i ögat? Så här får du det att sluta

Många av oss har varit där: helt plötsligt börjar ögonlocket rycka helt okontrollerat. Varför är det så? Här är svaret – och så får du det att sluta.


Helt plötsligt rycker ena ögonlocket okontrollerat och det är svårt att få stopp på det. Detta har nog de flesta upplevt en eller flera gånger, men vad är det egentligen som händer i ögat? 

Här är orsakerna till att det rycker i ögat

Orsaken till ryckningarna är kramper i de små musklerna kring ögonlocken, vanligtvis vid det nedre ögonlocket. Du behöver inte oroa dig då ryckningarna är inte farliga och går oftast över på ett par dagar.

Bildkälla: pixabay

Samtidigt kan det kännas som att du är extremt känslig för starkt ljus och att du kisar väldigt mycket. Enligt St Eriks Ögonsjukhus behöver du oftast inte uppsöka en läkare på grund av det här. Inte ens om det pågår i flera veckor. 

Det beror i de flesta fall på trötthet, stress och koffein. Om du sitter ofta och länge framför en datorskärm kan ögonen också börja rycka. Det kan också bero på att du har torra ögon, att du har allergier, att du har en synnedsättning, att du har besvär med dina linser eller att du fått en blefarospasm. 

Bildkälla: LhcCoutinho/Pixabay

Blefarospasm är en ofarlig sjukdom som ger ofrivilliga muskelryckningar. 

Så minimerar du ryckningarna i ögonen

Ryckningarna i ögat försvinner oftast av sig självt, men det finns faktiskt några saker du kan göra för att lindra besvären:

  • Massera området med en handduk som är fuktad med varmt vatten.
  • Använd ögondroppar som innehåller antihistamin. Det kan bromsa kramperna vilket kan medföra en lindring.
  • Gå till en optiker för att bedöma om dina linser har bra passform.

Läs också om hur du blir av med ryckningar i resten av kroppen här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du få ryckningar i ögat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Geely dumpar Volvo-aktier – kursen faller

AB Volvos aktie faller med 4,5 procent sedan kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelat att man sålt av hela sitt innehav av B-aktier i AB Volvo för drygt 14 miljarder kronor.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.