Stockholm

Därför älskar din partner att klämma dina finnar

Älskar du att klämma finnar – både på dig själv men också på andra?
Älskar du att klämma finnar – både på dig själv men också på andra?. Foto: Tina Franklin/Flickr

Har du funderat över varför vissa människor formligen älskar att klämma finnar – både sina egna och andras? Här är svaret på den frågan.


Läs mer

Är du en sådan person som bara älskar att känna och framför allt klämma finnar – både på dig själv men också på andra? Eller är du kanske den där personen som "drabbas" av att din partner i tid och otid är där med sina fingrar för att klämma just dina finnar?

Hur det än ligger till med det så har det visat sig att det finns människor som vet varför vissa gillar den här typen av aktivitet i relationer.

Enligt Matt Traube, familjeterapeut i Kalifornien, USA, som har specialiserat sig på "kroppsfokuserade repetitiva beteenden", är det här beteendet inte ovanligt bland par.

– För många människor är det en underbar tillfredsställelse att klämma en finne – det är nästan euforiskt, säger Traube till sajten Fatherly.

Bildkälla: Pexels

Men enligt Traube handlar det inte bara om att må bra. Det finns fler orsaker till att en människa ska börja leta utbuktningar på en annan person.

Kärlek, till exempel.

För även om det kanske finns andra, mer romantiska sätt att uttrycka sin affektion på så kan att klämma finnar vara ett tecken på just kärlek.

Din finnklämmande partner hjälper ju dig faktiskt inte bara att ta hand om dina sår, utan denne gör det frivilligt, något som kräver ett helt annan slags engagemang.

– Hur äckligt det än låter för vissa, att du ska klämma din partners finnar, det visar faktiskt en närhet, ett band, en tillgivenhet mellan dig och din partner. Om någon är på en första eller andra dejt tror jag inte du går in och klämmer en finne, säger Traube.

Bildkälla: Tina Franklin/Flickr

Att vilja klämma dina finnar kan också betyda att din partner vill "fixa dig".

Det handlar om att själva huden kan vara en metafor för personen eller förhållandet. Då kan finnen representera något som man vill rätta till eller ta hand om.

En annan orsak till att din partner vill klämma dina finnar kan vara att denne är stressad eller orolig över saker som hen inte kan styra över. Då kan finnklämmande vara ett sätt att återfå lite av kontrollen igen.

Det är samtidigt viktigt att lyssna på vad den andra partnern i förhållandet tycker och känner om att bli utsatt för finnklämmande, menar Matt Traube. Om man inte tycker att det är så najs, men din partner fortsätter att klämma dina finnar, är det inte särskilt bra.

– Då hjälper det bara de själva. Det är ett behov. Det är en drift, säger han till sajten Fatherly.

En lösning kan vara att titta på videor på nätet som visar folk som klämmer finnar. Om den känslomässiga reaktioner är densamma kan ju det räcka för att fylla behovet hos din partner som bara måste klämma dina finnar.

Men var försiktig så det inte får motsatt effekt, alltså att det gör behovet ännu större.

En som är expert på att klämma finnar är doktor Sandra Lee, även känd som Dr. Pimple Popper, från södra Kalifornien. Här är några av de bästa klippen:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Gillar du att klämma finnar?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.