Har man mer otur på fredag den 13:e?
1 av 4
Är fredagen den trettonde verkligen mer otursam? - Foto: ​W.J.Pilsak-Wikimedia/Pixabay
Skräckfilm
2 av 4
Antagligen inte. Det blev hajpat i och med skräckseriefranchisen med samma namn. - Foto: Paramount
Starten till oturssiffran 13
3 av 4
Och fredag samt siffran 13 har varit otursamma länge. - Foto: Wikimedia
4 av 4
- Foto: ​W.J.Pilsak-Wikimedia/Pixabay

Därför är fredagen den 13:e en otursdag

Många oroar sig varje gång kalendern visar att det är fredagen den trettonde. Här är allt du behöver veta om den fruktade otursdagen.


Det är återigen fredag den trettonde. Den där otursdagen som alla är livrädda för. Men låt oss reda ut lite saker så kanske du kan lugna ner dig en smula. Eller inte....

Känns det som att allt bara går skit? Bild: W.J.Pilsak/Wikimedia

Varför är det en otursdag?

Givetvis tros det finnas en historisk anledning till att just fredagen den trettonde anses vara en dag där oturen härjar fritt. Men sanningen är att det egentligen handlar om två skilda saker: siffran 13 och dagen fredag. 

Talet 13 kan kopplas till bibeln eftersom lärjungarna som satt runt Jesus vid sista måltiden var vadå? Jo, tretton stycken. Och den som satt som nummer tretton var givetvis Judas som förrådde Jesus. Det slutar inte där. 

Wikimedia

Även inom nordisk mytologi finns en berättelse om guden Loke som var den 13:e gästen och lurade en annan asagud – nämligen Höder – att skjuta sin bror. Siffran har följt med oss i tron att den bär på otur. Exempelvis finns det aldrig en trettonde våning på hotell.

När det kommer till varför dagen fredag har dålig rykte återvänder vi till bibeln och dagen då Jesus blev korsfäst. Spoiler = det var på långfredagen. 

Sen finns det fler teorier som kan kopplas till gamla folksagor så exakt varför vet vi inte. Det vi vet är att dagen anses föra med sig otur. 

Men varför kopplas de två sakerna ihop?

Troligtvis så skedde det så sent som på 1970-talet när Thomas L Lawson skrev boken "Friday, the Thirteenth". Och sen kom ju filmserien med Jason som bar datumets namn med start år 1980 och där etsade sig fenomenet fast i allas hjärnor.

Paramount

Men går folk verkligen på det här?

Även om man säger att "det bara är skrock" så finns det faktiskt forskningsunderlag på att människor undviker att ta stora beslut på fredagen den trettonde.

Enligt National Geographic är det extremt ovanligt att köpa hus, att resa eller att investera i aktier på den dömda dagen. Enligt historikern och samhällsvetaren Donald Dossey så förlorar handeln mellan 800 och 900 miljoner dollar varje gång datumet står i kalendern. 

En annan forskare, Jane Risen vid University of Chicago Booth School of Business, kom fram till att även folk som anser sig vidskepliga också påverkas av "otur". Om man då sagt att "man absolut inte kommer hamna i en bilolycka" känner man att man måste skaka av sig den obehagliga känslan. Exempelvis försöker man då "göra sig av med oturen" genom ritualer som att knacka i bord eller spotta tre gånger.

Läskiga saker har faktiskt hänt

Kanske var det bara omständigheter men det har hänt riktigt obehagliga saker på just det här ökända otursdatumet. För att räkna upp några saker så började kryssningsfartyget Costa Concordia sjunka på datumet 2012 där över 30 personer omkom. 

Cezary Piwowarski/Wikimedia

1989 skedde den näst största börskraschen genom tiderna, 1952 försvann ett svenskt militärplan som visade sig ha skjutits ner av Sovjetunionen och 1996 sköts Tupac Shakur till döds av ett förbikörande gäng i en bil. 

Samtidigt för det med sig något positivt

Även om folk av rädsla undviker att leva fullt ut så för det faktiskt med sig något positivt. 2008 kom ett statistikcenter i Nederländerna i en studie fram till att det sker färre trafikolyckor och färre brandolyckor på det här datumet.

Sker det ändå fler olyckor i Sverige?

Enligt svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap sker inte fler olyckor i Sverige på fredagen den trettonde. Värst av alla datum i kombination med en fredag är faktiskt den sjätte. Överlag sker också fler olyckor på helger än på vardagar.

Oops. Bild: Pixabay

Så antagligen är faktumet att det är en otursdag väldigt överdrivet. Men samtidigt kanske det är bra att ta det lite chill?

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du ha mer otur fredag den 13:e?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.